U sklopu posjeta Gradu Bjelovaru ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić obišao je i lokaciju budućeg „Zelenog centra“ u Bjelovaru.

Centar je strateški projekt grada kojim će se osigurati nova gospodarsko-javna infrastruktura u okviru koje će se omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća.

Mjesto je to na prostoru dijela sadašnje Gradske tržnice Bjelovar gdje je u planu prostor za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja čime će se povećati i gospodarska aktivnost. Unutar Zelenog centra uspostavit će se prostorni segmenti namijenjeni unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade, poput laboratorija za analizu tla, analizu meda i slično.

Ono što je važno gradit će se i podzemna garaža sa 150 parkirnih mjesta, električna punionica za automobile te hladnjača za osiguravanje trajnosti kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

Kako je kazala predsjednica Uprave Komunalca Ivana Jurković Piščević namjena Zelenog centra će biti da bude svojevrstan gospodarski centar.

– Uz 150 parkirnih mjesta na dvije etaže dobit će se sinergija tržnice, gospodarskog centra gdje ćemo pomoći lokalnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda i prerađivačima da imaju svoje prodajno mjesto, da imaju hladnjaču i da imaju mini preradu ukoliko se neki proizvodi ne uspiju prodati. Isto tako da imaju mogućnost analize tla, analize meda i ostalih stvari, zapravo pomoći im u tom aspektu. Dodatno, imat ćemo i interpretacijsko-prezentacijske punktove koji će ljude educirati i informirati, a ponajprije djecu. Bit će tu suradnja s osnovnim i srednjim školama te dječjim vrtićima. Zapravo, promijenit će se vizura grada u ovom dijelu, što je nužno, i omogućiti da svi poljoprivredni proizvođači, prerađivači i gospodarstvenici zapravo u cjelini imaju sve na jednom mjestu, rekla je Jurković Piščević.

Ukupna vrijednost projekta prvotno je bila procijenjena na 12 milijuna eura dok se po zadnjim troškovnicima investicija penje na 15 milijuna eura.