Kako bi podigla kvalitetu života osoba s invaliditetom, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar već godinama provodi projekt pod nazivom “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom” koji je godišnje vrijedan dvadesetak tisuća eura, a u koji su uključene sve dobne skupine. Godinama su upravo kroz taj projekt učenicima osiguravani pomoćnici u nastavi.

– Mega projekt su bili pomoćnici u nastavi kroz koji smo imali i po 80 pomoćnika, i to u osnovnim te srednjim školama dok nismo na neki način nagovorili državu i objasnili da je to njihov posao, pa to sada država i osnivači rade – rekao je na konferenciji projekta predsjednik Udruge Tomislav Novosel nastavivši.

Starijim osobama su omogućeni pomoćnici u kući, a najveći su izazov korisnici srednjih godina koji do sada nisu niti imali priliku pokazati što znaju. Za njih su, kaže Novosel, organizirane brojne edukacije, od učenja stranih jezika, informatičkih radionica do polaganja vozačkog ispita.

-Često su prezaštićeni i kada ih se izloži edukaciji koja nikada nije jednostavna često posustaju, ali imamo i svijetlih primjera. To nam je generacija koju nastojimo izvući do razine da može ići na radno mjesto – zaključio je Novosel.

Uz osiguravanje asistenata i edukacije, projektom se organiziraju izleti, sportske aktivnosti i brojne kulturno-zabavne večeri, a sve kako bi se osobe s invaliditetom „izvuklo“ iz njihova četiri zida.