Uz Svjetski dan bolesnika, Medicinska škola Bjelovar jučer je – petak, 9. veljače obilježila Dan svoje škole. Tim je povodom, u bjelovarskom Domu kulture tamošnjim učenicima predavanje održao Dragan Primorac, znanstvenik svjetskog glasa, ujedno i počasni građanin Bjelovara.

–U posljednjih nekoliko godina došlo je do promjene koncepta u mom shvaćanju i shvaćanju mojih najbližih suradnika o tome što je potrebno kako bismo stvorili novu generaciju idućih znanstvenika. Ujedno, u posljednjih nekoliko godina – njih četiri ili pet podjednako sam se okrenuo srednjoškolcima, a tu su i moji studenti. Ipak, rekao bih da današnji mladi moraju shvatiti da budućnost ovisi o tome što će oni napraviti danas. Oni žele čuti inspirativne priče i žele shvatiti da budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova, a isto tako žele shvatiti da mogu iz Hrvatske, iz Bjelovara doći do samog svjetskog vrha ako vjeruju u to što rade i ako imaju izvrsne mentore.

Upravo zato sam učenicima ispričao svoju životnu priču, svoj put koji je krenuo iz jednog malog Splita koji je obilježio svjetsku medicinu našim rezultatima forenzičke genetike. Pričao sam im kako je nastala Specijalna bolnica „Sveta Katarina“, jedan od svjetskih centara izvrsnosti u personaliziranoj medicini, a govorio sam im i o svojim druženjima s Nobelovcima – pojasnio je prof.dr.sc. Dragan Primorac dodavši kako hrvatski obrazovni sustav možda nije idealan, ali kako idealan nije nijedan na svijetu. Ako vi mladim ljudima probudite želju da oni spoznaju da budućnost ovisi o njima samima i ako se mentori motiviraju tako da shvate da je uspjeh mladih ljudi njihov uspjeh, onda Hrvatska ima šanse – poručio je profesor Primorac.

Da je zaista ponosna na Medicinsku školu Bjelovar istaknula je ravnateljica Biljana Balenović.

– Kroz vrijeme se obrazovanje mijenjalo, a tako je i u obrazovanju zdravstvenih kadrova. Naša škola je započela s obrazovanjem bolničara, pa medicinskih sestara, a danas u školi učenike obrazujemo kroz šest programa. Imamo uvjete kakve nemaju niti svjetske škole. Naš Regionalni centar kompetentnosti nam je omogućio da našu školu opremimo kao malu zdravstvenu ustanovu. Naša djeca mogu sanjati velike snove, a danas započeti s malim koracima – naglasila je ravnateljica Balenović.

Ovome dodajmo da su ovom važnom te izuzetno cijenjenom događaju prisustvovali mnogi uzvanici bjelovarske Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“, kao i zamjenik bjelovarskog gradonačelnika – Igor Brajdić te župan Bjelovarsko-bilogorski – Marko Marušić.