Stres je neizbježan dio života, ali kućni ljubimci često se pokazuju kao odlični saveznici u suočavanju s njim. Njihova prisutnost može smanjiti razine stresa i anksioznosti, pružajući vam emocionalnu podršku i osjećaj sigurnosti. Zdravstveni stručnjaci također sve više prepoznaju važnost kućnih ljubimaca u dugoročnom liječenju mentalnih bolesti.

Pored toga, vlasnici kućnih ljubimaca često pokazuju poboljšane zdravstvene pokazatelje. Istraživanja su pokazala da imaju niži krvni tlak, veća je vjerojatnost da će postići preporučenu količinu dnevne fizičke aktivnosti i manja je vjerojatnost da će biti pretili. Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima često razvijaju veće zanimanje za fizičke aktivnosti.

Kućni ljubimci često postaju neizostavan dio obiteljskog okruženja. Vlasnici ljubimaca smatraju svoje četveronožne prijatelje važnim dijelom obitelji i spremni su prilagoditi svoj životni stil kako bi im pružili najbolju moguću skrb. Prema istraživanju, čak 61% vlasnika kućnih ljubimaca bilo bi spremno promijeniti svoj smještaj kako bi primilo kućnog ljubimca, dok bi 45% promijenilo posao kako bi provodilo više vremena sa svojim ljubimcima.

Osim pozitivnog utjecaja na pojedince i obitelji, kućni ljubimci također doprinose očuvanju okoliša. Sastojci koji se koriste u hrani za kućne ljubimce često su oni koji bi inače bili odbačeni tijekom procesa proizvodnje hrane za ljude, čime se smanjuje količina otpada.

Ako već niste, razmislite o posjedovanju kućnog ljubimca jer osim što će vam pružiti bezuvjetnu ljubav, doprinijet će vašem općem dobrostanju.