Nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju i Sisak, vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Čazme među prvima su priskočili u pomoć spašavajući živote i imovinu građana. U cilju nadomještanja uništene i dotrajale opreme tijekom sanacije od potresa, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje službi spašavanja. Na natječaj se javilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Čazma i dobilo novu opremu.

– Dobili smo komplete zaštitne opreme za 10 ljudi, kacige, rukavice za tehničke intervencije, hlače, jakne i čizme te tri Motorola stanice. Vrijednost dobivene opreme je 33.101,88 eura, rekao je predsjednik DVD-a Čazma Filip Bart.

DVD Čazma dodatno je investiralo u kupnju Quad vozila i prikolice osmišljenih posebno za tehničke intervencije. Ovaj Quad vrijedan 11.322,27 eura zajedno s prikolicom od 1.957,00 eura bit će ključan za pristup teško dostupnim mjestima poput šuma ili nasipa, gdje standardna vozila hitne pomoći ne mogu stići.

– Prikolica je kiperica ima dvije osovine i atestirani kran za dizanje tog kipera, a može dizati i teret. Prikolica se može registrirati i zato smo je i nabavili. Poljske je proizvodnje i to je jedina prikolica namijenjena vožnji quadom koja može biti homologirana, pojasnio je Bart koji je zadovoljan opremljenošću društva. Ono što je plan u dogledno vrijeme je zamijeniti sadašnju cisternu.

Sva oprema Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čazma dostupna je na korištenje i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Čazme.

– Mi imamo dosta opreme koju koristi i Javna vatrogasna postrojba posebice za vrijeme intervencija. Svu svoju opremu stavljamo na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postrojbi što znači da će i ovaj quad koristiti i njima. Također, članovi DVD-a Čazma će sudjelovati u intervencijama kada se za to iskaže potreba, zaključio je Bart.