Održan je tradicionalni susret gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka i njegovih suradnika sa župnicima čazmanskog dekanata, koji skrbe o župama i sakralnim objektima. Na susretu je sudjelovao i predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković.

Na početku susreta, gradonačelnik Dinko Pirak izrazio je zahvalnost župnicima na njihovoj suradnji i brizi za sakralne objekte na području Grada Čazme.

-Dosadašnju suradnju mogu pohvaliti i istaknuti kako je uvijek bila na visokoj razini. Mi rado pomažemo koliko je god moguće, pa tako i ove godine imamo jednu financijsku potporu od 23 tisuće eura koja će biti raspoređena po župama i prema prioritetima. Kao grad, uvijek ćemo biti spremni pružiti pomoć, kazao je Pirak.

Župnici su predstavili gradonačelniku svoje planove, potrebe te probleme s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata, izražavajući zahvalnost na podršci i suradnji.

Čazmanski župnik i dekan čazmanskog dekanata prečasni Dubravko Lauš kazao je kako obnova crkve Svete Marije Magdalene ide u fazama. U 2023. godini neki radovi su privedeni kraju. Kao glavni događaj istaknuo je povratak župnih orgulja nakon dugogodišnje obnove. Radilo se i na građevinskim radovima koji će se nastaviti i ove godine. Za ovu godinu planiran je povratak križeva na tornjeve crkve i sanaciju dijela krovišta glavne lađe.

Nastavit će se i unutarnje uređenje crkve pa je tako u planu i povratak glavnog oltara Svete Marije Magdalene i propovjedaonice. Puno toga će ovisiti o financijskim donacijama Ministarstva kulture.

-Ja bih svakako htio još jednom zahvaliti na suradnji, ne samo financijskoj podršci koju pružate župi, nego i na općoj suradnji oko organizacije drugih događanja na području našeg grada. Ta suradnja uvijek je usklađena sa župom, bilo da se radi o kulturnim manifestacijama ili drugim događajima koji su važni za vjernike, ali i za sve građane naše župe bez obzira na to je li netko vjernik ili ne. Mislim da je Čazma prepoznatljiva posebno po našoj crkvi koja privlači pozornost mnogih prolaznika i posjetitelja svojim izgledom, istaknuo je preč. Lauš.


Stjepan Levanić, župnik župe u Vrtlinskoj, izrazio je zahvalnost gradu na financijskoj podršci tijekom popravka zvona na župnoj crkvi u Vrtlinskoj. Velečasni Mihil Gojani također je pohvalio suradnju s gradom te najavio planove za ovu godinu koji uključuju obnovu drvenog inventara i kora u kapelici u Prnjarovcu.

Župnik Župe svetog Nikole Biskupa iz Miklouša Ivan Tomak je najavio uređenje župnog stana te obnovu župne crkve.

-Što se tiče same župne crkve u Mikloušu trenutno smo još uvijek u nekakvom statičkom stanju. Očekujemo projektnu dokumentaciju i početak obnove tornja i lađe. To je preuzela biskupija i ministarstva, tako da se možemo osjećati malo bespomoćno kao župa ako nešto želimo poduzeti. U Martincu nažalost nisu pokrenute nikakve aktivnosti. Spomenuli smo više puta potrebu za obnovom svim nadležnim osobama, ali stvari ne napreduju kako bi trebale. Započeli smo s obnovom župnog stana gdje će zamjena krovišta biti prilično zahtjevan zahvat, kazao je vlč. Tomak.