Kronični stres može povećati apetit, uzrokujući emocionalno prejedanje i povećanje obujma struka.
Kortizol, hormon stresa, igra ključnu ulogu u ovim reakcijama. Istraživači s Medicinskog fakulteta “Johns
Hopkins” ističu da je najveći rizik od prejedanja u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se nosili s ovom situacijom:

Unaprijed planirajte zdrave obroke:

Pripremite lagane obroke sa zdravim namirnicama kako biste
izbjegli posezanje za brzom hranom.

Kombinirajte voće s orašastim plodovima:

Ova kombinacija može zadovoljiti vašu želju za slatkim i
pružiti potrebne nutrijente.

Izbjegavajte distrakcije tijekom obroka:

Fokusirajte se na hranu, izbjegavajte gledanje televizije ili
čitanje vijesti na telefonu kako biste smanjili rizik od prejedanja.

Kontrolirajte porcije:

Mjerite grickalice umjesto da ih konzumirate direktno iz pakiranja kako biste
izbjegli prekomjerno unošenje hrane.

Sačekajte prije nego uzmete drugi obrok:

Ako osjećate potrebu za još hranom nakon obroka,
sačekajte najmanje pola sata kako biste dali mozgu vremena da registrira osjećaj sitosti.

Uvođenjem ovih promjena možete smanjiti emocionalno prejedanje i održati zdrav odnos prema hrani.