Početkom godine župljani pojedinih katoličkih župa bivaju informirani o broju krštenih, umrlih i vjenčanih te broja onih kojih su primili sakramente prve pričesti i krizme u prethodnoj godini. Tako je i početkom ove godine iznijeta župna statistika u dvjema župama na području Grubišnoga Polja: grubišnopoljskoj sv. Josipa i župi Svih svetih Veliki i Mali Zdenci, koje pokrivaju većinu od 24 grubišnopoljskih naselja.

Podaci za župu sv. Josipa govore da je prošle godine kršteno pedeset, a umrlo 36 osoba, dok je vjenčano sedam parova. Usporedba s podacima iz prethodne godine pokazuje da je u 2023. u odnosu na 2022. godinu bilo deset krštenih više, a čak 21 umrla osoba manje, dok je lani u brak stupio isti broj parova.

U župi Svih svetih Veliki i Mali Zdenci lani je kršteno 15, a umrlo je 18 župljana, dok je u bračne vode crkvenim vjenčanjem ušlo šest parova. Ti brojevi pokazuju da je na području te župe bilo pet krštenja više, umro je isti broj župljana, a sklopljen je jedan brak više negoli u 2022.

Dakako da ovi podaci ne mogu biti u ulozi službenog pokazatelja prirodnoga kretanja stanovništva, ali s obzirom na to da prema posljednjem popisu katolici u tom gradu čine 85,21 posto stanovništva, podaci zasigurno imaju određenu vrijednost.

Više pročitajte u 172. broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika koji je dostupan od četvrtka 8. veljače