6.6 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Garešnica prednjači u gospodarenju otpadom

Nove vijesti

Komunalac Garešnica nastavio je s intenzivnim ulaganjima u gospodarenje otpadom s ciljem da osigura sve potrebne materijalne i tehničke uvjete za što efikasnije prikupljanje pojedinih vrsta otpada na području Grada Garešnice i susjednih općina Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica. Proteklog tjedna u dvorištu te komunalne tvrtke izvršena je primopredaja još jednog kamiona koji će se koristiti za prikupljanje otpada, a tom prigodom direktor Komunalca Dražen Bengez najavio je i nove investicije.

– To je kamion za odvoz miješanog komunalnog otpada iz kućanstava, ali se može koristiti i za odvoz drugih vrsta otpada. Njegov kapacitet je 16 kubika, a vrijednost vozila je 131 tisuću eura. Ovo je samo nastavak svih onih ulaganja u gospodarenje otpadom koje smo poduzeli u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o opsežnom poslu koji zahtjeva specijalizirana vozila, uređeno odlagalište otpada, kante, spremnike i drugu opremu. Sada je u planu nabavka još jednog vozila, ali i značajne investicije u odlagalište Johovaču – rekao je Bengez.

Sve te aktivnosti, kazao je, doprinijele su da je na Johovači, koja je zajedničko odlagalište otpada za Garešnicu i susjedne općine, u prošloj godini bitno smanjena količina miješanog komunalnog otpada. Konkretno riječ je o smanjenju od 25 do 30 posto u odnosu na godinu ranije. Ove godine očekuje se nastavak tog trenda budući da je nedavno uvedeno i izdvajanje limenki i stakla što će još doprinijeti smanjenju otpada koji se odvozi na Johovaču.

Istodobno s aktivnostima na što efikasnijem i bržem prikupljanju otpada garešnički Komunalac u ovoj će goditi veću pozornost posvetiti kontroli građana u odvajanju otpada, no cilj neće biti kažnjavanje nego upozoravanje korisnika da pravilno odlažu otpad u spremnike. Naime, bilo je slučajeva da su pojedinci odlagali miješani komunalni otpad u spremnike za staklo, papir ili plastiku, i to se više neće tolerirati.

– Prednjačimo u odvojenom prikupljanju otpada na području naše županije i šire. Malo koji grad prikupljanja odvojeno sedam vrsta otpada na kućnom pragu. To je stvarno napredak u našem poslovanju. Najdalje smo otišli i u prikupljanju biootpada kojeg odvozimo u kompostanu u sve većim količinama – rekao nam je direktor Komunalca Dražen Bengez.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika