Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak u društvu ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momira Karina, posjetio je Osnovnu školu Čazma koja je nedavno dobila potpuno uređenu i opremljenu školsku kuhinju.

Prošle godine, Grad Čazma preuzeo je osnivačka prava nad Osnovnom školom, a u proteklih godinu dana uložio je značajna sredstva u poboljšanje materijalnih uvjeta za djecu i zaposlenike škole.

– Reći ću da smo jako puno investirali u protekloj godini otkad smo preuzeli školu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je Osnovnoj školi Čazma ukupno 287.018,00 EUR iz izvora pomoći za decentralizirane funkcije tijekom 2023. godine.  Raduje me da smo skoro isto toliko, svega 10 tisuća eura manje izdvojili iz vlastitih sredstava. Sredstva smo većim djelom utrošili u opremanje nove školske kuhinje i uređenje područne škole u Vrtlinskoj. Mi imamo pet područnih škola i mogu reći da su sve naše škole sada obnovljene, da djeca imaju dobre uvjete. Isto tako i ranijih godina kada nismo bili osnivači činili smo sve da poboljšamo uvjete boravka u školi. Jedan od projekata u tu svrhu je bilo i prometno uređenje oko škole gdje smo napravili autobusni terminal jer imamo 60 posto učenika putnika, naglasio je gradonačelnik Dinko Pirak i najavio daljnje planove dogradnje škole kako bi se mogao provoditi rad u jednoj smjeni.

– Pripremili smo projekt koji je na ocjenjivanju u Ministarstvu i očekujemo pozitivnu ocjenu kako bi mogli krenuti dalje u izgradnju dodatnih učionica, čime bismo postigli jednosmjenski rad koji je važan, ne samo za veći standard učenika, već ćemo i uštedjeti i na prijevozu jer ćemo imati prijevoz u jednoj smjeni, tako da će taj novac ostati za nešto drugo. Planiramo još dograditi školu u Gornjem Dragancu da bi i ona mogla raditi u jednoj smjeni, jer to je isto škola koja danas radi dvosmjenski, dodao je Pirak.

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, izrazio je svoje zadovoljstvo viđenim u Osnovnoj školi Čazma.

– Upoznat sam kako je tekao cijeli put preuzimanja osnivačkih prava i želje gradonačelnika i Grada Čazme da preuzme brigu o Osnovnoj školi u Čazmi, što se pokazalo kao vrlo dobar potez i hvalevrijedan. Sami ovi podaci su velik pokazatelj da Grad Čazma praktično u školu ulaže koliko iznose i decentralizirana sredstva koje je Ministarstvo osiguralo za školu. Mogu reći da su sretni učenici, učitelji, nastavnici i radnici ove škole što imaju osnivača koji toliko ulaže, kazao je Karin i naglasio da Osnovna škola Čazma već ima dobre uvjete za rad te da će projekt za dogradnju škole standard podići na još jedan viši nivo.

– Ministarstvo ide u tom smjeru kako bi osiguralo jednosmjensku nastavu ili cjelodnevnu školu do 2026. godine. U tom periodu trebalo bi dograditi, rekonstruirati i izgraditi nove škole koje će zadovoljiti sve te uvjete. Grad Čazma je krenuo tim putem te trenutno imamo idejni projekt koji je sada na procjeni. Vjerujemo da će uz ovakav angažman same škole, kao i podršku države i ministarstva, svi učenici ne samo u Čazmi već u cijeloj Hrvatskoj imati priliku biti u školama koje su dobro opremljene i zadovoljavaju sve potrebne uvjete. Naš cilj je osigurati da svi učenici imaju mogućnost sudjelovanja u cjelodnevnoj nastavi i to nam je jedna od najvećih reformi u sustavu obrazovanja, naglasio je Karin.

Zadnje veliko ulaganje Grada Čazme u školu bila je rekonstrukcija školske kuhinje koja je bila prijeko potrebna zbog nedostatka ulaganja proteklih 50 godina. Obnova je obuhvatila zamjenu svih instalacija, građevinske radove na zidovima i podovima te nabavku potpuno nove opreme i uređaja. Koliko je ova rekonstrukcija bila prijeko potrebna, potvrdila nam je i dugogodišnja kuharica u Osnovnoj školi Čazma, Neda Culeta.

– Svaki dan u ovoj kuhinji pripremi se oko šesto obroka. Osim za našu matičnu školu pripremamo i obroke za naše učenike u područnim školama u Vrtlinskoj, Grabovnici, Dapcima i Gornjem Mikloušu. U kuhinju se godinama nije ulagalo i ova obnova nam je uvelike olakšala rad i omogućila pripremu raznovrsnijih obroka, a time i kvalitetnijih obroka za naše učenike. Ovo je sada jedna sasvim druga priča, istaknula je Culeta.

Od početka ove godine u blagovaonici su postavljeni i novi stolovi sa sjedalicama za učenike, što je prvi put u povijesti škole s obzirom na to da su djeca do sada objedovala stojeći. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi oko 100.000,00 EUR.

Učenici su složni da je hrana koju im pripremaju njihove kuharice i kuhari odlična, a novi stolovi i sjedalice su po njihovim riječima pun pogodak. Istaknuli su da im je sada puno bolje i ljepše. Pohvalili su i jelovnik, pri čemu su mlinci istaknuti kao najdraže i najbolje jelo u školskoj kuhinji.

Ravnateljica Ivana Moguš istaknula je iznimno pozitivnu suradnju škole s osnivačem i zahvalila na ulaganjima koja su značajna.

– Komunikacija s osnivačem je zaista izvrsna. Svakodnevno komuniciramo, informacije se puno brže razmjenjuju, probleme puno brže rješavamo. Izuzetno smo zadovoljni. Škola samim time dobiva i više novčanih sredstava za različite obnove, što se može i primijetiti, tako da smo zaista svi izuzetno zadovoljni, rekla je Moguš.