Ustavni sud danas je odbio predlagatelje koji su osporavali ustavnost Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna.

-Što se tiče Zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kavlitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj, kazao je Šeparović, dodavši da se ranija stajališta Ustavnog suda ne mogu primijeniti sada jer se radi o drugom zakonodavnom rješenju.

Utvrdili smo da nijedna od grupa – trgovci, radnici i potrošači – ovakvim rješenjem ne trpi prekomjeran teret. Procijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se htio postići, kazao je Šeparović.

Rekao je da su protiv bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.