Delegacija predstavnika “Ureda za financijske mehanizme” (UFM) i donatorskog partnera na Programu “Norveške uprave za vodne resurse i energiju” (NVE), delegacija Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te Energetskog instituta “Hrvoje Požar” posjetila je Grad Bjelovar kako bi obišli projekte u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”. Među posjećenim lokacijama bila je bušotina Korenovo GT-1, dio projekta Grada Bjelovara nazvanog “Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1”. Gradonačelnik Dario Hrebak i direktor bjelovarskih Termi, Zvonimir Žarec, bili su domaćini delegaciji tijekom posjeta bušotini.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, Domagoj Mikulić, istaknuo je cilj suradnje i ovog projekta, naglašavajući napredak koji Bjelovar postiže.

– Cilj je proširenje geotermalnih kapaciteta u Bjelovaru, s daljnjim planovima za korištenje geotermalne energije u sportsko-rekreativne svrhe, podršku Termama, industrijsku zonu i poljoprivredu. Ovo je korak ka energetskoj neovisnosti, a Bjelovar je na dobrom putu. Slični programi se provode diljem Hrvatske, što pokazuje opću inicijativu za alternativnim izvorima energije, izjavio je Mikulić.

Govoreći o daljnjim planovima, Mikulić je istaknuo pregovore za novo financijsko razdoblje te vjeruje da će biti potencijala za nastavak sličnih projekata. Direktorica norveškog instituta za vodu i energiju, Gunn Oland, također je izrazila zadovoljstvo projektom, naglašavajući važnost geotermalne energije u budućnosti.

Zvonimir Žarec, direktor bjelovarskih Termi, izjavio je da su građevinski radovi na bušotini završeni te da se uskoro očekuje početak bušenja.

– Očekujemo pozitivne rezultate, s temperaturom između 75 i 80 stupnjeva te izdašnošću od oko 25 u sekundi, dodao je Žarec. Nakon bušenja i testiranja, planira se daljnji razvoj projekta, uključujući izgradnju infrastrukture za eksploataciju geotermalne energije.

Gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo napretkom projekta te istaknuo važnost geotermalne energije za budućnost Bjelovara.

– On mora promijeniti Bjelovar u smislu gospodarstva u sljedećih 20 godina. Dugoročna priča u sljedećih deset godina je da napravimo ovakvih pet bušotina u raznim dijelovima grada koje će se koristiti za grijanje, naglasio je Hrebak.

U partnerstvu s kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, te uz financijsku podršku od 1,3 milijuna eura, Bjelovar će postati prvi grad u Hrvatskoj koji koristi geotermalnu energiju za grijanje. Planirani završetak projekta, vrijednog 4,4 milijuna eura, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Bjelovara, predviđen je do 2026. godine.