Ove godine, pregledi djece s područja Grada Čazme koja upisuju prvi razred bit će održani u Domu zdravlja u Čazmi. Ova promjena dolazi kao ispravak nelogičnosti koja je trajala nekoliko godina, a na koju su upozorili gradski vijećnici tijekom 17. sjednice Gradskog vijeća. Do sada su djeca bila obavezna putovati u Bjelovar radi obavljanja pregleda.

Gradonačelnik Pirak je tada obećao da će tražiti od župana Marušića organizaciju pregleda u Domu zdravlja u Čazmi, ističući logičnost takvog koraka. Pirak je pozdravio odluku i zahvalio županu Marušiću što je ispunio želju građana.

– Ova odluka je logična. Lakše je osigurati prisustvo četiri ili pet ljudi iz Zavoda za javno zdravstvo u Čazmi nego organizirati putovanje osamdesetak djece i roditelja u Bjelovar. Odluka je u korist djece i roditelja, omogućavajući im da ne gube vrijeme na putovanje te da sve riješe u svom gradu i domu zdravlja koji ima potrebne uvjete za to, naglasio je Pirak.

Od ove godine, roditelji su obvezni elektronički prijaviti upis djece u prvi razred putem Nacionalnog informacijskog sustava, koristeći poveznicu https://osnovne.e-upisi.hr do 31. ožujka 2024. Prijave se obavljaju preko portala e-Građani.

Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene su od 1. veljače, dok su za ostalu djecu otvorene od 22. veljače do 31. ožujka.

Roditelji trebaju samostalno izvršiti prijavu za upis putem sustava e-Građani. Oni koji nemaju ili iz opravdanih razloga ne mogu dobiti vjerodajnice za pristup portalu mogu se obratiti školi 26. i 27. ožujka, gdje će stručne suradnice obaviti prijavu umjesto njih.