Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele su sportsko-edukativnim programom pod nazivom „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“. Ova se priča razvila u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju, pa je u Bjelovaru, odnosno njegovoj 1. osnovnoj školi održan prvi ovakav događaj.  

Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje te sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost da kroz svoju platformu doprinesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju i rade na unaprjeđenju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.

–Zero Waste kampanjom započeli smo novu sezonu igara, a kako uz promociju sporta te sportskog načina života među našim sudionicima implementiramo i pozitivan utjecaj na nove životne navike, edukaciju ćemo provoditi tijekom cijele sezone na svim našim natjecanjima na kojima će ove godine sudjelovati više od 110.000 djece i mladih – istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.

„Zero Waste“ jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnjama koje su kroz to provedene djeca lakše te prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.

Učenike u 1. osnovnoj školi Bjelovar podržala je i ravnateljica – Martina Supančić, a djecu je najviše razveselio zeleni SIM poligon. Najspretniji te najbrži u razvrstavanju otpada bili su učenici 4.B razreda: Ema Fijok, Lucia Stojan, Damjan Purkić i Josip Pećina.

Nakon Bjelovara igre su sa “Zero Waste” programom posjetile i Češku osnovnu školu „Josip Ružićka“ u Končanici. Kreativnost i inovativnost kampanje Plazma Sportskih igara mladih prepoznala je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću te ju je nagradila srebrnim Grand Prixom u kategoriji ustanove, udruge te organizacije, što je ujedno bila i najviša dodijeljena nagrada u toj kategoriji.

Tijekom siječnja Igre su posjetile sve županije u Hrvatskoj, a održalo se ukupno 30 „Zero Waste“ evenata. Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s višegodišnjim projektom „Svijet bez otpada“.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, „Coca-Cola“ Cup u nogometu, rukometni turnir, „Kinder Joy“ turnir u uličnoj košarci, turnir u odbojci i odbojci na pijesku, „FIDE“ turnir u šahu, stolnom tenisu, „Hrvatska pošta“ Cup u tenisu, graničar i atletika u sklopu „Telemach Dan sporta“.

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: sportskeigremladih.com/hr.