6.6 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Konjički klub Arion održao redovnu skupštinu: Cilj uključiti što više mladih u daljinsko jahanje

Nove vijesti

Početkom listopada prošle godine u Čazmi je osnovan Konjički klub Arion, koji je brzo okupio 28 članova, od kojih je dvadeset jahača, a dvanaest licenciranih.

– Mi nismo početnici u ovom sportu, već se desetak, petnaestak godina natječemo u drugim klubovima. Planiramo se i dalje natjecati u utakmicama daljinskog jahanja, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera. Tu su nam prvenstvo Hrvatske i Croatia Cup. Ove sezone već krećemo za nekih mjesec dana s natjecanjima i to će biti nekih osam kola samo Croatia Cupa, izjavio je predsjednik kluba Ivan Hlebec Ivkanec.

Većina članova kluba dolazi iz područja grada Čazme i okolice, ali klub također privlači članove iz susjednih gradova i općina poput Bjelovara i Križa. Uglavnom, riječ je o iskusnim jahačima, nositeljima nagrada s dosadašnjih utrka daljinskog jahanja i sličnih natjecanja.

– Izdvojio bih dosadašnje rezultate Tanje Gusić koja je u nekoliko sezona kao juniorka osvajala prva mjesta i bila visoko plasirana na rang listi Croatia kupa i prvenstva Hrvatske. Također, tu je Ana Sljepčević, seniorka koja se već nekoliko sezona natječe i ostvaruje vrhunske rezultate. Ove sezone joj je malo nedostajalo da postane prvakinja po rang listi u Croatia kupu. Imamo Taru Jovičić, koja je bila prvakinja Croatia kupa u jednoj sezoni, tu je Helena Bajser, koja se također natjecala. Uz to, imamo i dosta mladih perspektivnih jahača koji će ove sezone prvi put sudjelovati na natjecanjima. Pretpostavljam da će i oni krenuti s postizanjem dobrih rezultata, dodao je Hlebec Ivkanec.

Prvo natjecanje pred jahačima je za mjesec dana u Poreču, a očekuje ih izuzetno jaka konkurencija.

– Konkurencija je dosta velika, u samom Gradu Čazmi imamo tri konjička kluba koji se natječu. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo najviše konjičkih klubova koji se bave tom disciplinom u Hrvatskoj, tako da je konkurencija izrazito jaka. Naši klubovi su godinama među vodećima i često se nalaze među prvih troje na rang listama u Hrvatskoj, dodao je Hlebec Ivkanec.

Uz Grad Čazmu i sportsku zajednicu koji ih financijski podržavaju najveći teret financiranja leži na samim članovima.

– Najviše je tu našeg odricanja i naših sredstava. Oprema je dosta skupa, kada idemo na natjecanja trebamo imati prikolice za transport konja te vozila koja vuku te prikolice. Kad idemo na natjecanja pored nas koji jašemo, uvijek imamo podršku određenog broja ljudi koji sudjeluju kao logistika. Njihova uloga jednako je važna kao i jahača, istaknuo je.

Klub planira ozbiljnije krenuti tijekom proljeća s programom škole jahanja za mlađe uzraste. To će biti prilika za sve zainteresirane mlade da prođu obuku i vide sviđa li im se ovaj sport. Oni koji su željni natjecanja imat će priliku za to u narednim godinama.

– Već smo sad u ovih prvih par mjeseci dosta toga napravili i okupili jako velik broj članova. Najviše će nas veseliti da se mladi uključe kroz školu jahanja, da im se to svidi i da se aktivno bave tim sportom. To bi nam bio veći rezultat nego neki pojedini plasmani u natjecanju, zaključio je Ivkanec.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika