Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena. U Hrvatskoj se obilježava od 2019. godine, i to svaki prvi petak u mjesecu veljači.

Stoga su se upravo danas – 2. veljače, u bjelovarskom Kulturno-Multimedijskom Centru okupili svi oni koji nešto znače u zdravstvenom, ali i društvenom životu grada Bjelovara. Tako su samo neke od osoba koje su ovaj događaj uveličale svojim dolaskom: Igor Brajdić – zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka, Marija Jungić – zamjenica Bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića, ravnateljica Opće bolnice Bjelovar „Dr. Anđelko Višić“ – Sanela Grbaš Bratković, voditeljica bjelovarskog neurološkog odjela – Tihana Gržinčić te Marina Šimunović – liječnica na spomenutom odjelu.

Svi oni prisutnima su se obratili prigodnim riječima uz naglasak kako je Šimunović održala kratko, no vrlo poučno predavanje o ovom, sve više rastućem problemu.  Evo što nam je između ostaloga poručila doktorica Šimunović.

–Moždani udar se dogodi naglo, ali se dosta dugo ”kuha” u nama. Rizični faktori koji dovode do razvoja moždanog udara su: prekomjerna tjelesna težina, povišeni krvni tlak i šećer u krvi, pušenje, tjelesna neaktivnost, pa i neadekvatna prehrana. Sve te rizične čimbenike bi što više trebalo staviti pod kontrolu i liječiti ih. Žene imaju i dodatne specifične rizike za moždani udar. Oni su vezani uz hormonalni utjecaj, a to su: uzimanje kontracepcijskih pilula, hormonske nadomjesne terapije, ali i upalne bolesti krvnih žila kojima su žene sklonije, migrena i srčana aritmija. Osim toga, žene ipak dulje žive, pa se očekuje da su nakon 65 godine života 2/3 oboljelih žene – pojasnila je neurologinja Šimunović koja je naglasila kako je izuzetno važno prepoznati simptome moždanog udara i pravovremeno reagirati jer je svaka minuta važna za liječenje.

-Već prve minute u moždanom udaru propadne dva milijuna neurona. Zato je važno prepoznati simptome. To su oduzimanje neke od funkcija tijela, govora, motorike ruke ili noge, lica, koordinacije… Kada to prepoznamo, važno je odmah potražiti liječničku pomoć jer samo u određenom vremenskom razmaku od pojave simptoma možemo djelovati. Za lijekove koji se primjenjuju u bjelovarskoj bolnici, važno je doći unutar 4,5 sata od pojave simptoma, a za druge postupke koji se rade na klinikama, to je 6 sati – naglasila je doktorica Šimunović.

Na njene se riječi kratko nadovezala Gržinčić.

–Danas je možda naglasak na moždanom udaru kod žena, no kada govorimo o moždanom udaru, ne smijemo zaboraviti niti na muškarce. On je drugi uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj i prvi uzrok invaliditeta. No, važno je znati da 80% moždanih udara možemo spriječiti djelujući na rizične faktore – istaknula je neurologinja Tihana Gržinčić, voditeljica odjela za neurologiju bjelovarske bolnice zahvalivši svima koji su podržali današnji bjelovarski Dan crvenih haljina.

Inače, u današnje vrijeme, više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go Red for Women“ time podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti te moždanog udara. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Također, kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako, želi se potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Zaključno, donosimo vam odgovor na pitanje što je uopće moždani udar?

Moždani udar (cerebrovaskularni inzult, apopleksija, kap) označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica, što ima za posljedicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira. Moždani udar može biti posljedica začepljenje arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar ili infarkt mozga, koji je i najčešći. Ali, može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu  kada dolazi do izljeva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara.