Na konferenciji za novinare najavljen je 19. Međunarodni pčelarski sajam koji će biti održan 3. i 4. veljače na sajamskom prostoru u Gudovcu u organizaciji Bjelovarskog sajma i uz suorganizaciju Hrvatskog pčelarskog saveza. Najveća je to pčelarska manifestacija u Republici Hrvatskoj na kojoj će se brojnim posjetiteljima predstaviti usluge i proizvodi domaćih i stranih pčelara.

Kao i svake godine na sajmu će se prezentirati najnovije inovacije u pčelarstvu, ali i niz edukacija i događanja zanimljivih, ne samo pčelarima, nego i brojnim ljubiteljima meda i ostalih zdravih pčelinjih proizvoda.

Ovo je najveći pčelarski sajam u regiji i uz to je međunarodnog karaktera na što je posebno ponosan direktor sajma Zlatko Salaj.

– Naš pčelarski sajam je i ove godine organiziran u tri cjeline. Prva cjelina obuhvaća stručna predavanja koja su uvijek privlačna našim pčelarima. Organizator tih predavanja je Hrvatski pčelarski savez. Drugi dio sajma je prodajno-izložbeni, gdje uvijek očekujemo izvrsnu kupnju i prodaju svih potrepština za pčelarstvo. U hali broj jedan predstavit ćemo naše saveze, proizvode s medom te ukrasne predmete, sve što je povezano s pčelarstvom. Dodatno, sajam će zauzeti i prostor u hali broj 2, gdje će se nalaziti raznovrsni proizvodi naših OPG-ova uključujući i one s voćnim elementima. Iskoristit ćemo sve naše unutarnje i nešto vanjskih prostora. I na kraju, ne zaboravimo izložbu vina i vinogradarske opreme koja će biti smještena u hali broj 9, kazao je direktor sajma Zlatko Salaj.

I ove godine pripremljeni su dodatni sadržaji kao što je ocjenjivanje medenjaka i ocjenjivanje osamdesetak uzoraka mladih vina u suradnji s Hrvatskim zadružnim poljoprivrednim savezom.

Sajam će u subotu raditi od 9 do 17 sati, a u nedjelju od 9 do 15 sati.

– Očekujemo da naš sajam bude dobro posjećen – pčelari će doći obaviti ugodnu kupnju, dok će i obični posjetitelji imati priliku pronaći nešto za ponijeti kući, s obzirom na široku paletu proizvoda koju nudimo. Trudili smo se osigurati pristupačnost sajma. Parkiralište će biti dostupno i besplatno. Ulaz na sajam će biti naplaćen po cijeni od tri eura za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom, dok će za ostale posjetitelje biti četiri eura. Grupni posjeti će imati posebne cijene ulaznica, tri eura po osobi, dok će višednevna ulaznica biti šest eura. Osim toga, s ponosom najavljujemo prve grupne posjete iz inozemstva, iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Tako da smo postali zanimljivi ne samo u Hrvatskoj, već i u širem europskom kontekstu, istaknuo je Salaj.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza kazao je kako je ovaj savez svake godine na sajmu prisutan kao suorganizator te da mu je interes i cilj da sajam živi dalje.

– Ono što smo mi kao savez pripremili u ova dva dana naše manifestacije to su stručna predavanja gdje smo naglasak stavili na dvije bitne teme. Prvi dan, u subotu, imamo predavanje s profesoricom doktorom Ivanom Tlak Geiger koja će nam pričati o projektima dobrih pčelarskih praksi kod nas u našoj državi. Ono što nam je sada bitno i prioritet svih prioriteta to je naglasak u ovom proljetnom razdoblju na probleme koje pčelarstvo ima u zadnje četiri godine, a to je trovanje pčela. Upravo iz tog razloga jedan od predavača iz Ministarstva poljoprivrede Milorad Šubić će pčelarima pričati o mogućim trovanjima pčela i opasnostima koje ih čekaju ovo proljeće na novim pašama. U drugom danu naglasak smo stavili na predavanjima za pripremu pčelara na novu zajedničku poljoprivrednu politiku EU. To su sektorske intervencije u pčelarstvu i mjere ruralnog razvoja u pčelarstvu. Koje su od ove godine aktualne i nove, pa ćemo predavanja usmjeriti tome da pčelare pripremimo za ono što ih čeka u tim poljoprivrednim potporama, rekao je Kocet.

Zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić je naglasio kako je u gradu Bjelovaru naglasak na potpori domaćim poljoprivrednicima i pčelarima. Istaknuo je i važnost edukacije i stjecanja novih znanja u poljoprivredi. Grad Bjelovar se ističe kao pionir u promicanju lokalne hrane u školama i vrtićima. Danas, više od dvadeset pet škola diljem grada i županije, pa i šire, nude domaću lokalnu hranu, uključujući i bilogorski med, što predstavlja značajnu podršku lokalnim pčelarima. Isto tako Grad Bjelovar pruža značajnu potporu pčelarima od četiri eura po košnici, što će se od 2024. povećati na šest eura.

– Svake godine pedesetak pčelara na administrativnom području grada koristi potporu grada Bjelovara. To je nekih 20 tisuća eura, otprilike 5000 košnica pod ovom potporom. S potporom od šest eura po košnici za pet tisuća košnica, 50 pčelara ostvaruje korist. Nekih 30 tisuća eura smo osigurali u našem proračunu. Tako aktivno podržavamo domaću lokalnu proizvodnju. To nije bacanje novca u vjetar, već se dodjeljuje prema stvarnom broju košnica, što naši pčelari i dokazuju. To je jedan egzaktan i vrlo dobar primjer suradnje našeg grada s našim poljoprivrednicima i pčelarima jer želimo poticati domaću, lokalnu i hrvatsku proizvodnju, kazao je Brajdić.

Župan Marušić je istaknuo kako je ponosan što će sajam ovog vikenda okupiti preko sto izlagača, što je rezultat truda da se ojačaju ovakvi događaji tijekom godine.

– Drago mi je što će na našem sajmu ovog vikenda prisustvovati preko sto izlagača. To je svakako jedan od ciljeva nas, Županije i Grada Bjelovara, da imamo što više ovakvih događaja tijekom godine kako bi sajamski prostor bio što više ispunjen. Svjesni smo stanja infrastrukture te mi je drago najaviti da će idućeg tjedna krenuti radovi na izmjeni krovišta na hali gdje se održava državna stočarska izložba. Ukupna vrijednost radova iznosit će oko 390 tisuća eura. Sve što radimo, činimo kako bismo stvorili dobre temelje i poboljšali kvalitetu infrastrukture sajma. Očekujemo da će to privući još ovakvih i sličnih manifestacija u Gudovac. Organizacija je prošla u najboljem mogućem redu i sve je spremno za ovaj vikend. Najavljeno je lijepo vrijeme, tako da su svi preduvjeti ovdje. Radujem se 19. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu i ovim putem pozivam sve da dođu i vide ponudu naših domaćih pčelara. Kvaliteta meda naše županije svima je na ponos, i siguran sam da imamo što pokazati i čime se ponositi, rekao je Marušić.