Foto/Grad Čazma, Davor Kirin

U organizaciji Patronažne službe u Čazmi održan je tečaj za trudnice, pružajući budućim majkama i očevima sveobuhvatne informacije o pripremi za porod, njezi novorođenčeta, roditeljstvu i drugim korisnim savjetima vezanim uz iščekivanje prinove u obitelji.

Predavanja su održali stručnjaci iz različitih područja medicinske skrbi, Bruno Zadro, dr. med., specijalist ginekologije, Tajana Šimić magistra sestrinstva, Natalija Valentić magistra sestrinstva, Vesna Bacalja dr. med. pedijatar, Ivana Lončar prvostupnica sestrinstva te Katarina Zirdum, dr. dent. med..

Tečajevi za trudnice započeli su u Čazmi 2002. godine i kontinuirano se održavaju do danas. Žene koje su sudjelovale izrazile su iznimno zadovoljstvo, ističući kako im tečaj pomaže da se lakše snađu kad dođu u rodilište i stigne prinova.

– Tečajevi potiču dojenje i pružaju psihičku podršku ženama kako bi lakše podnijele porod i boravak u rodilištu, izjavila je Tajana Šimić. Dodala je kako sudionice tečaja dobivaju sveobuhvatne informacije o trudnoći, porodu, tijeku boravka u rodilištu, dojenju, njezi novorođenčeta te pripremama za dolazak u rodilište i povratak kući.

– Primijetili smo manji broj trudnica i djece u usporedbi s početkom tečajeva. Ipak, pratimo trendove te uvijek imamo barem 10 do 15 trudnica i njihovih partnera na tečaju. Organizacija budućih tečajeva bit će prilagođena broju trudnica, s održavanjem svakog drugog ili trećeg mjeseca, ovisno o potrebama, zaključila je Šimić.