U nastojanju da podrži razvoj sporta na lokalnoj razini, Zakonom o sportu, koji je stupio na snagu prošle godine, prvi put je propisana mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica iz državnog proračuna.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručila je ugovore čelnicima županijskih sportskih zajednica u ukupnom iznosu od 4milijuna eura. Ova sredstva, naglasila je ministrica, namijenjena su ciljano za potrebe sporta djece i mladih, uključujući nabavku opreme i financiranje rada trenera.

Jedna od županijskih sportskih zajednica koja je profitirala od ove inicijative je Športska zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj je dodijeljen iznos od 268 tisuća eura.

Ova sredstva imaju iznimnu važnost jer je njima više nego udvostručen proračun Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ovo je prvi put od kada sam ja predsjednik da je Ministarstvo predvidjelo direktna novčana sredstva klubovima odnosno strukovnim savezima za uzraste do 18 godina, naglasio je predsjednik Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Fredi Pali.

Dodao je kako na području županije ima otprilike 5 100 sportaša do 18 godina koji aktivno sudjeluju u sportskim aktivnostima, što je impresivan broj.

– Međutim, uvijek trebamo težiti još većem angažmanu. Potrebno je poticati mlade da se aktivno uključe u sportske aktivnosti. Ova sredstva su važna podrška za razvoj sporta u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kazao je.

Pali je najavio i kako će sredstva klubovima biti raspodijeljena putem natječaja.

Natječaj za sredstva je već bio i raspisan. Svi klubovi su bili obaviješteni koji su se mogli javiti na taj natječaj. Moraju zadovoljiti sve uvjete propisane natječajem. Klubovi koji rade s mlađim uzrastima morali su ispuniti obrasce koje je športska zajednica predvidjela za to. Svi koji su se prošle godine javili na natječaj dobili su stopostotni iznos. Međutim, iznos koji će biti ove godine bit će umanjen zbog većeg broja korisnika u športskoj zajednici, najavio je Pali.

Krajem prošle godine, potpisan je i jedan vrijedan ugovor od 169 tisuća eura, namijenjen direktno klubovima za nabavku opreme i financiranje trenera.