Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 26. siječnja 2024., provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog hrvatskog državljanina (1986.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja ljudima iz članka 106. stavka 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 38-godišnjak od kolovoza 2023. godine do 24. siječnja 2024., u jednom mjestu na području nadležnosti ovog državnog odvjetništva, počinio navedeno kazneno djelo u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške životne i obiteljske prilike te sniženu intelektualnu sposobnost. Osnovano se sumnja da je, nakon što je oštećenik došao živjeti kod njega i raditi kako bi mu vratio dug, lažno mu naveo da će za rad u građevini dobivati dnevnicu od 40,00 eura, pa je oštećenik obavljao radove za koje mu je povremeno platio deset eura, a najčešće ništa te ga fizički napadao, prijetio mu i omalovažavao ga. Osnovano se sumnja i da mu je povećavao iznos duga kako bi oštećenik dulje radio za njega bez naknade pa je oštećenik zbog straha nastavio obavljati fizičke poslove te živio u prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici.

Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i protiv 38-godišnjaka odredio istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.