5.8 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Da li, i u kojoj mjeri mikrovalna pećnica emitira štetno zračenje?

Nove vijesti

Postoji urbani mit da stajanje ispred mikrovalne pećnice dok je uključena može biti štetno zbog “zračenja”. No, što na to kažu stručnjaci? Da li je ovaj kuhinjski uređaj zaista izvor potencijalne opasnosti za ljude?

Istina je da mikrovalne pećnice emitiraju elektromagnetske valove koji djeluju na molekule vode u hrani, pritom stvarajući toplinu. Iako tehnički emitiraju elektromagnetsko zračenje, ovo zračenje ostaje unutar pećnice zahvaljujući specijalnom dizajnu koji sprječava curenje. Ova vrsta zračenja je neonizirajuća, a to zapravo znači da ne izaziva radioaktivnost niti u hrani niti u ljudima.

Uprava za hranu i lijekove – FDA regulira propise u vezi s mikrovalnim pećnicama od 1971. godine, osiguravajući da one koje ispunjavaju njihove standarde te se koriste prema uputstvima proizvođača budu sigurne za upotrebu. Jedini stvarni rizik od mikrovalne pećnice može nastati ako je uređaj oštećen. Ukoliko dođe do oštećenja, može doći do curenja elektromagnetskih valova, a to može izazvati kožne opekline. Ako primijetite bilo kakve znakove opekotina dok stojite pored mikrovalne, odmah je isključite i konzultirajte se sa stručnjakom.

Unatoč strahovima, mikrovalna pećnica nije opasnija od ostalih kuhinjskih uređaja. Međutim, važno je koristiti materijale koji su sigurni za mikrovalne pećnice kako biste izbjegli potencijalne nezgode, kao što su iskre od metala ili oslobađanje kemikalija iz neodgovarajućih posuda, naročito plastičnih.

Dakle, sljedeći put kada budete čekali da se vaša večera zagrije, možete to učiniti bez brige – vaša mikrovalna pećnica je sigurna, pod uvjetom da je pravilno održavana i da je koristite na odgovarajući način.

Izvor: Dnevni avaz

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika