12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Pomoć stanarima za ljepši grad: Grad Bjelovar nastavlja sufinancirati sanacije i obnove pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline grada

Nove vijesti

Grad Bjelovar nastavlja sufinancirati sanacije i obnove pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline grada u 2024. godini.  Na Javni poziv Grada Bjelovara pristiglo je dvanaest prijava. Svih dvanaest zahtjeva je odobreno i ukupna vrijednost radova na sanaciji i obnovi je 968.560,22 eura. Grad Bjelovar će subvencionirati radove s 301.137,65 eura.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak potpisao je ovoga ponedjeljka 29. siječnja ugovore s predstavnicima građevina o sufinanciranju sanacija i obnova pročelja i/ili krovova.

– Odlučili smo i dalje nastaviti i u 2024. godini s pomaganjem  građanima da sami obnove te fasade. S jedne strane tu je multiplicirati efekt. S jedne strane se obnavljaju stare fasade, a s druge strane građani postižu i određenu energetsku učinkovitost tih istih zgrada, a s treće strane to obično rade mali poduzetnici i obrtnici, jer to su obično male kuće, odnosno nešto malo manje zgrade u samoj povijesnoj jezgri grada Bjelovara koji ne zahtijevaju velike građevinske tvrtke to rade. Tu je, rekao bih, multiplicirajući efekt jer se jedan dio tog novca  vraća u grad Bjelovar u gradsku blagajnu upravo zbog toga što mi podupiremo s otprilike do 50 posto vrijednosti cjelokupnu financijsku konstrukciju tih obnova, a onda naravno da se povećavaju barem dva do tri puta ukupne vrijednosti svih tih radova, rekao je Hrebak.

Jedna od zgrada koja kreće u obnovu krovišta je i zgrada s 24 stana u samom centru grada Bjelovara koja je vrlo zahtjevna za obnovu jer podliježe konzervatorskim zahtjevima o čemu je predstavnik stanara Ivica Vranić kazao:

–  Sukladno tome smo mi  i aplicirali na ovaj fond i kako čujem, dobili smo neka sredstva i bit će mi drago da možemo ta sredstva upotrijebiti na najbolji način da možemo energetski još dodatno ojačati konkretno krov naše zgrade jer smo pročelje riješili i to je ta jedna intencija, rekao je.

Vranić je dodao kako je investicija na krovištu vrijedna 76 tisuća eura, a bez pomoći Grada stanari bi se teško mogli odlučiti na takav poduhvat.

–  To je stvarno pohvalna  aktivnost jer znate kakva je situacija. Konkretno, u zgradi u kojoj se ja nalazim, koju predstavljam, su većinom umirovljenici i zaista je teško iz  sredstava iz pričuve koju mi odvajamo  učiniti te zahvate, a ovim  potezima  Grada  i Fonda  uspijevamo to riješiti. Nadam se da ćemo i ove godine dovršiti krov jer smo upravo pročelje riješili tako da je to odlična stvar, zaključio je Vranić.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika