9.8 C
Bjelovar
Utorak, 20 veljače, 2024
spot_img

Peđa Grbin u Bjelovaru: “SDP se zalaže za dostojanstvo kroz život!”

Nove vijesti

Prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin danas je bio u Bjelovaru gdje je u razgovoru s građanima želio čuti što oni vide kao najveće probleme života u svojem gradu,  županiji i u Hrvatskoj, ali isto tako i predstaviti im stvari za koje se SDP zalaže.

–  SDP se zalaže za nešto što možemo nazvati, dostojanstvo kroz život.  Brigu za stvarne potrebe građana od vrtićke dobi do umirovljeničke dobi i za sve te stvari smo osmislili i programe. Kada govorimo o vrtićkoj dobi, besplatne vrtiće za svu djecu diljem Hrvatske, kada govorimo o srednjoj dobi, borbe za veće plaće i na kraju borbe za veće mirovine i to su one stvari koje se tiču života građana, njihovog standarda i kako osigurati da u Hrvatskoj svatko može imati dostojanstven život, rekao je Grbin te iznio podatke kako je Hrvatska preuzela primat od Japana i postala najstarija država na svijetu te da je u demografskoj politici stanovanje i osigurati adekvatan stan za građane jedna od najvažnijih stvari, SDP će poseban naglasak staviti i na stambenu politiku.

– Cijena kvadrata stana u Hrvatskoj je strašna. Zadnji podaci koje su objavili oni koji analiziraju tržište govore o prosječnoj cijeni na razini Hrvatske od 3 tisuća eura. To si ljudi naprosto ne mogu priuštiti. Ta je cijena skočila dramatično u zadnjih nekoliko godina i bez obzira što postoji kakav takav porast plaća, one naprosto ne mogu pratiti inflaciju niti troškova života koji se tiču hrane i drugih stvari, ali ne mogu, pogotovo pratiti trošak cijene stanovanja, kazao je Grbin.

Kakva je situacija u Bjelovaru i  koliko to opterećuje život građana u Bjelovaru ispričao je  predsjednik GO SDP-a Bjelovar Dejan Plentaj:

– Meni je žao što su naši građani Bjelovara ostali bez mogućnosti subvencionirane potpore, odnosno kupnje stana po subvencioniranim cijenama iz programa POS a, pa su tako prepušteni haraču privatnih investitora koje je, naravno, nemoguće i jako teško osigurati uz današnje plaće, a to je Bjelovar mogao napraviti, izjavio je Plentaj, dok je o situaciji na području županije govorio predsjednik ŽO SDP-a BBŽ Igor Jareš.

–  Nije problem samo Zagreb i veliki gradovi. Problem  su i manji gradovi i mjesta poput Bjelovara, Daruvara, gdje cijene po kvadratu  prelaze veći 2000 eura. To je danas jako teško za jednu prosječnu hrvatsku  mladu obitelj. U borbi s kreditima i  privatnim investitorima koji i  ovdje nalaze prostor za visoku zaradu, dok naši građani  ostaju sami,  ali SDP ima rješenje, plan za stan, koji predstavljamo diljem Hrvatske, pa tako i kod nas u našoj županiji, kazao je Jareš.

U nastavku konferencije za medije Peđa Grbin je odgovarao na pitanja o aktualnim temama, pa je tako ponovno  izrazio nezadovoljstvo izborom Ivana Turudića kao Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Grbin je iznio zabrinutost zbog Turudićevog prethodnog podizanja tužbi protiv novinara te izjavio da nije iznenađen što bi  to mogao nastaviti kao glavni državni odvjetnik, proganjajući one koji izvještavaju o kriminalu umjesto onih koji ga čine.

Dodatno, Grbin je ukazao na odluku Turudića da predmet protiv ministra Horvata i drugih vrati na niži sud te smatra da je Turudić već prije preuzimanja funkcije glavnog državnog odvjetnika bio angažiran u kampanji, ali ne s ciljem poboljšanja rada DORH-a, već kako bi stekao podršku vladajućih struktura.

Grbin je jasno izrazio nepovjerenje prema Turudiću, kritizirajući i njegov predstavljeni program. Izražava sumnje u moguće pomake s obzirom na Turudićevu retoriku i napisano te naglašava da je, ako je ključna stvar približavanje USKOK-a DORH-u, situacija u Hrvatskoj već idealna. Grbin također iznosi opciju da osoba koja se kvalificirala za glavnog državnog odvjetnika možda nema adekvatno razumijevanje zadatka.

U vezi s pitanjem nadležnosti u slučaju Geodetskog fakulteta i Ministarstva kulture, Grbin ističe da zakon predviđa da sukob nadležnosti rješava glavni državni odvjetnik. Upozorio je unaprijed na moguću problematizaciju ove teme i naglasio važnost donošenja odluka bez tajnosti.

Kada je riječ o slučaju skrbništva u kojem se bore Severina i Milan Popović, Grbin naglašava da su slučajevi s djecom prioriteti. Izražava žaljenje zbog reakcije predsjednika Vrhovnog suda, tvrdeći da takva reakcija nije bila potrebna.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika