Hrvatsko muzejsko društvo 19. put organiziralo je manifestaciju Noć muzeja u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. U Gradskom muzeju Bjelovar tim povodom otvorena je izložba Dinka Klasana pod nazivom “Noć je moje svjetlo” te su predstavljeni bjelovarski suveniri.

Sandro Toth, galerist muzeja kazao je prilikom otvorenja izložbe kako autor u svojim radovima kombinira ljubav prema vjeri, umjetnosti i apstrakciji.

– Sve što ovdje vidite na slikama ima svoju simboličku vrijednost. Svaka boja, svaki potez svaki oblik ima nešto iza njega. Ono što želim naglasiti o radovima gospodina Klasana  je da su oni iskreni i s emocionalne i s intelektualne razine. Sve što vidite naslikano je s nekom namjerom. Ništa nije nasumično i zbog toga, meni osobno, su ove slike fantastične zato što se vidi slikarova duša i ono što je on htio prikazati, kazao je Toth.

Sam autor, Dinko Klasan, također se osvrnuo na svoje stvaralaštvo te pozvao posjetitelje da promatraju izložbu s duhom.

– Svi me više-manje znaju kao poduzetnika, a to je najmanje što sam ja bio. Svi se mi profesionalno pokušavamo afirmirati. Uvijek postoji jedan unutarnji život kod ljudi, puno značajniji i snažniji nego ovaj površni da bi preživjeli. Ja sam se uvijek bavio slikanjem. Ove godine navršit ću 60 godina. U prvih 58 godina, naslikao sam samo jednu sliku, a u 59., 330. Dakle, slikar sam od rođenja. No, što se još može primijetiti u svemu ovome, kroz povijesni pristup, može se primijetiti u pozadini križ i krug i to su motivi koji imaju određeno značenje, ovisno o boji kojom su naslikani, ali i o kompoziciji slike, kazao je autor Klasan.

Gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, također je s interesom dočekao otvaranje izložbe i predstavljanje bjelovarskih suvenira.

– Drago što ćemo uživati u još jednoj od izložbi jednog novog bjelovarskog slikara. Naime, nisam znao da se bavi slikarstvom, a i sam je praktički priznao da je sve što je napravio stvorio u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Međutim, ove slike, koliko ja kao laik mogu zaključiti, pršte emocijama. Prožete su jednom porukom, odnosno porukama, upravo kao što je Dinko i rekao. Mislim da se na njegovim slikama sigurno vidi taj motiv koji je izabrao – noć je moje svjetlo. Kada malo dublje razmislimo o tome, ta poruka je doista snažna. Poruka da svi mi praktički živimo ovaj današnji život s njegovim turobnim aspektima, ali uvijek iza toga svega postoji neko svjetlo, neki viši smisao, neka viša svrha. To je nešto što bi nas trebalo voditi kako u životu, tako i u teškim trenucima, znajući da nakon noći uvijek dolazi svjetlo, istaknuo je Hrebak.

Osim izložbe, posjetitelji su imali priliku upoznati se s novim bjelovarskim suvenirima koji su izrađeni kao simboli identiteta grada. Narukvice, majice i torbe s motivima poput šahta bivše tvornice Tomo Vinković ili naslova romana “Ne dao Bog većeg zla” bili su predstavljeni te su posjetitelji mogli kupiti ove atraktivne suvenire, izrađene u Hrvatskoj, kao dio kulturne baštine grada Bjelovara.