Na okupljanju mljekara i stručnjaka iz područja stočarstva, nagrada “Mliječna farma 2023. godine” uručena je OPG-u Emine Burek iz Mostara.

Nagrada “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini” dodijeljena je Krunoslavu Srbljinoviću iz Gorice u Općini Rasinja.

Nagrade dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list s ciljem prepoznavanja najuspješnijih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj.

Nagrađena Emina Burek, diplomirana agronomkinja, kazala je za Hinu da se mnogo toga promijenilo u mljekarstvu unutar 30-ak godina otkako se njena obitelj počela baviti stočarstvom. 

Kaže da je situacija sve teža o čemu svjedoči broj nestalih gospodarstava. Ostalo je manje od 3000 gospodarstava koja se bave mljekarstvom, a to je, smatra, alarmantan podatak.

Razlog takve situacije su sve veći zahtjevi prema proizvođačima i načinu trženja stokom. Istovremeno cijene proizvoda mljekara padaju dok su ulazni troškovi znatno veći, kažu mljekari.

S druge strane, kaže Burek, Ministarstvo poljoprivrede radi mnogo na očuvanju stočnog fonda, ali situacija ostaje teška, kako u Hrvatskoj tako i na području cijele Europe gdje također traje trend zatvaranja farmi.

OPG Burek brine o 500 grla, a od toga je 200 muznih krava. Trenutno ne planiraju širiti svoj stočni fond, ali je u fazi robotizacije farme.