6.6 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Kako pravilno izmjeriti tjelesnu temperaturu?

Nove vijesti

Iako većina osoba koristi toplomjer prilikom mjerenja temperature, postavlja se pitanje da li to one rade na ispravan način i zapravo, koji je najtočniji od svih načina. Osim toga, vrlo vjerojatno se ponekad zapitate koji je toplomjer najbolji. Stoga vam u ovom tekstu donosimo odgovore na ta pitanja.

Postoji nekoliko mjesta za mjerenje tjelesne temperature, a to su: uho, pod pazuhom, oralno i rektalno. Također, mjerenje tjelesne temperature razlikuje se obzirom na dob osobe, pa se tako kod odraslih, odnosno veće djece preporučuje mjerenje pod pazuhom. To mjerenje bi trebalo trajati najmanje 10 minuta. S druge strane, kod male djece se obično savjetuje rektalno mjerenje, i to u trajanju od dvije do tri minute. Shodno tome, temperatura izmjerena ispod ruke, u rektumu ili pod jezikom najtočnije odražava pravo zdravstveno stanje. Isto tako, temperatura izmjerena ispod pazuha može biti prilično točna uz napomenu da je morate pravilno izmjeriti. Tu mislimo na to da termometar postavite duboko u pazuh, čvrsto pritisnete i držite ga tako između sedam i 10 minuta.

Ipak, valja naglasiti da se kod ljudi koji imaju poteškoća s prekomjernom težinom prilikom mjerenja temperature ispod ruke mogu pojaviti ozbiljne pogreške. Masno tkivo djeluje kao sloj između termometra i tijela, pa se pretilim ljudima preporučuje odabrati neki drugi način mjerenja tjelesne temperature. Nadalje, iako su živini toplomjeri prilično precizni, oni su i izuzetno opasni. Elektronski termometri su pogodniji za mjerenje temperature u ustima ili rektumu, ali ako njima mjerite temperaturu ispod pazuha, oni često mogu dati pogrešne vrijednosti. Također, stručnjaci preporučuju da nekoliko puta zaredom izmjerite temperaturu ovim toplomjerom.  Kada su u pitanju uređaji za beskontaktno mjerenje, važno je razumjeti da se oni mogu koristiti za masovni skrining. Brojevi na aparatu bit će jedan do 1,5 stupnjeva niži od stvarnih vrijednosti.

Izvor: Dnevni avaz

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika