Franjo Jagatić, dugogodišnji novinar Večernjeg lista, koji danas uživa u umirovljeničkim danima, često pronalazi bisere iz prošlosti Grada Čazme u svojoj bogatoj arhivi starih članaka i fotografija. Danas je na svom Facebook profilu podijelio fotografije od prije 30 godina, kada je u Čazmi otvoren prvi Diskont Moslavine.

Sjećajući se tog značajnog događaja Jagatić je istaknuo:

– Bio sam tada u ulozi voditelja podjele nagrada Podravke. Sve je svojom glazbom popratio naš čazmanski prof. glazbe Željko Udović. Lijepo se prisjetiti tih dana, kazao je.

O preuređenju prostora i prvim radnim dana prodavaonice, svjedoči i Čazmanka Barbara Blažinčić:

– Danima smo uređivali taj prostor, a prvog dana otvorenja zapala me dužnost raditi na blagajni. Dolazilo je puno kupaca od svuda, a posebno radnici Čazmatransa nakon radnog vremena jer smo u 15 sati iz Bjelovara dobivali topli kruh, dodala je Blažinčić.

Uz priložene fotografije, Jagatić je napisao i tekst koji oslikava važnost otvorenja ove prodavaonice za Čazmance:

Čazmanci su napokon dobili suvremenu diskontnu prodavaonicu mješovite robe. Nju je otvorila „Moslavina“ d.d prenamjenom bivšeg prostora za prodaju namještaja i auto-dijelova. Na 200  četvornih metara površine diskontna prodavaonica ima najveći izbor artikala za kućanstvo u Čazmi, i to po najnižim cijenama ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nego i šire.

Taj je poslovni potez najbolji odgovor glasinama kako, navodno, „Moslavina“ propada, kaže direktor Ivan Tijan.

Na otvorenju  prodavaonice potrošače je akcijskom prodajom juhe i lijepim nagradama  iznenadila „Podravka“.

Danas, trideset godina kasnije, diskont više ne postoji, “Moslavina” je nestala, ostao je poslovni prostor s drugom namjenom te uspomene na neka druga, mnogima i bolja vremena.