6.6 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Svečano obilježen završetak prve faze projekta izgradnje Podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju

Nove vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas  na svečanosti obilježavanja završetka prve faze projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom polju.

Premijer Plenković imao je i čast pustiti u rad novoizgrađenu plinsku stanicu budućeg podzemnog skladišta plina.

– Ovaj potez u Grubišnom polju je sjajan prije svega zato što ćemo iskoristiti plin koji se nalazi pod zemljom, preraditi ga, prilagoditi ga u stanici, pomiješati sa plinom iz transportnog sustava i iskoristiti u Hrvatskoj, a nakon toga u drugoj fazi ovo će služiti kao podzemno skladište plina, kazao je Plenković.

-Ovo danas je drugo podzemno skladište plina uz onu u Okoliju. Ponavljam ovo je još jedan pokazatelj, još jedna slagalica koja pokazuje da ova Vlada doista ima vrlo jasnu i konzistentnu politiku kada su u pitanju energenti u Republici Hrvatskoj. Ono što je ključ i što je bitno, Republika Hrvatska i zbog LNG terminala i zbog najavljenih investicija u plinovode postaje, ne samo lokalno, nego regionalno čvorište kada govorimo o energetici, dodao je Ministar gospodarstva Damir Habijan.

Ovaj strateški projekt doprinijet će smanjenju energetske ovisnosti, a najveći je energetski projekt ikad pokrenut na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Svečanosti je prisustvovao i župan Marko Marušić koji je istaknuo kako se u suradnji s Vladom RH stvaraju preduvjeti za sigurnu i stabilnu energetsku budućnost.

– Stigli smo na pola puta, jer današnjim puštanjem u rad novoizgrađene plinske stanice obilježavamo završetak prve faze izgradnje novog hrvatskog podzemnog skladišta plina. Pred nama su sada dvije do tri godine pridobivanja plina iz ležišta, tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna standardnih metara plina, istaknuo je direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika