Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom današnjeg boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obišao je i Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar.

Cilj uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar je donošenje temeljnih organizacijskih akata i edukacijskih programa koji će centar ustrojiti kao mjesto osuvremenjenih strukovnih programa za učenike, edukacije za nastavnike i mentore te stručno osposobljavanje i usavršavanje kao cjeloživotno učenje za gospodarske subjekte, nezaposlene i ostale.

Programi nastaju u suradnji s poslodavcima i stručnjacima, a rezultat je učenje temeljeno na radu, kvalitetna praktična nastava i vježbe te time i kompetentna radna snaga.

– Drago mi je da smo ovdje u Medicinskoj školi u Bjelovaru u jednom od centara kompetentnosti. Ovo je jedan od četiri ovakva centara za medicinske škole u Hrvatskoj. Ja sam relativno nedavno posjetio sličan, isto sjajan projekt u Varaždinu. Čestitam svima ovdje u Bjelovaru koji su pridonijeli da se realizira projekt. 405 učenica i učenika, ne samo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, nego i drugih, što znači da postoji interes za struku, a s ovako kvalitetno opremljenim kabinetima, s mladima koji imaju praktički mogućnost simulacije kao da su već u zdravstvenim ustanovama. Siguran sam da će generacije učenika koji prođu ovu školu doći potpuno spremne u hrvatski zdravstveni sustav. Čestitke od srca još jednom i na realizaciji projekta i dogradnji ove medicinske škole, a posebno na ovako sofisticiranoj opremi i naravno na dobrom duhu i energiji i ravnateljice i svih stručnjaka i profesora koji ovdje rade, kazao je Plenković nakon obilaska Regionalnog centra kompetentnosti.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 28.852.446,81 kuna te je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda.

– Medicinska škola u Bjelovaru postala je od 2017. regionalni centar kompetentnosti. Zahvaljujući tom statusu, imali smo priliku aplicirati na europske fondove koji su nam omogućili proširenje zgrade i opremanje najsuvremenijom opremom. Ova oprema ne samo da nadmašuje standarde obrazovanja, već pruža iskustvo koje je usporedivo s radnim okružjem. Naša škola postigla je uvjete koji su jednaki radnom okruženju. Uložili smo značajna sredstva u obrazovanje nastavnika i učenika te razvili nove programe. Nabavili smo softvere koji podržavaju naše nastavne procese i omogućuju nam napredan rad. Zapravo, sada krećemo u nekakav realni poslovni život, tako da nam je suradnja s realnim sektorom izuzetno važna i njihovi inputi, što za razvoj novih programa, što u obrazovanju odraslih u budućnosti, istaknula je ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.