Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak, potpisao je u travnju prošle godine ugovor s tvrtkom Hidroregulacija o provedbi projekta “Rekonstrukcija i dogradnja – Kulturni centar”. Ovaj projekt odnosi se na zgradu smještenu na trgu u središtu Čazme, a njegova svrha je revitalizacija kulturne jezgre grada.

Unatoč početnom entuzijazmu, radovi na projektu su krenuli, ali ubrzo su naišli na zastoje, što je izazvalo pitanja među građanima. Gradonačelnik Pirak je objasnio razloge za prekid radova.

– Radovi su privremeno obustavljeni jer je naš projekt uključivao djelomično uređenje postojeće zgrade, zadržavajući neke dijelove u njihovom trenutnom stanju. Međutim, nakon početka radova na uklanjanju žbuke i drugih elemenata, utvrđeno je da statika zgrade ne bi podržala planirane promjene prema projektu. Trenutno smo u procesu usklađivanja s konzervatorima i projektantima kako bismo stvorili novi projekt koji će replicirati postojeću zgradu. Nažalost, to je trebalo biti rješeno od samog početka na čemu sam ja inzistirao, ali smo se prilagodili preporukama konzervatora. I evo, sad smo na kraju opet tu da smo došli do onog što je trebalo na početku napraviti, izjavio je Pirak.

Gradonačelnik je također naglasio da ova promjena plana povećava troškove projekta. Projekt se financira putem mjere 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa Ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine. Odobreno je financiranje u iznosu od 769.764,38 eura.

– Primili smo odobreni iznos prema prvotnom projektu, a dodatnih sredstava nema. Troškove ćemo morati pokriti iz vlastitog proračuna ili ako uspijemo u pregovorima s ministarstvima kako bismo dobili dodatnu podršku za naš dio učešća u ovom europskom projektu. Do sada smo uspješno ostvarivali takve pregovore i nadamo se da će tako biti i ovaj put. Nadamo se da će administracija u Ministarstvu odobriti ovu izmjenu, zaključio je gradonačelnik Pirak.