7.7 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Hrebak: Nikad bolje stanje gradske blagajne, a projekt Termi neće ugroziti gradski proračun!

Nove vijesti

Grad Bjelovar ušao je u mnoge velike projekte, riječ o oko 200 milijuna eura vrijednih projekata koji će se realizirati u sljedećih nekoliko godina, a za koje je većina novca osigurana iz vanjskog izvora financiranja. Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa suradnicima  predstavio je ove srijede, 24. siječnja, trenutačno stanje gradske blagajne, zaduženja, kao i načine kojima se planiraju financirati mnogi projekti. Kaže Hrebak, financijsko stanje gradske blagajne nikad nije bilo bolje. Usprkos smanjenju poreza na dohodak, blagajna se bolje puni nego prošle godine u prvih dvadesetak dana.

– Na današnji dan imamo oko 150 tisuća eura više od 1. siječnja do današnjeg dana u odnosu na prošlu godinu, a podsjećam, mi smo dodatno skinuli porez na dohodak za 2 posto, sada smo na 18 posto i time smo najveći grad u državi s najmanjim porezima. Ne znam jeste li primijetili, ali isto tako jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ni vikendice nije oporezivao, dakle nula posto. Tako da mi definitivno imamo najmanje poreze u državi, a zasad se gradska blagajna puni jako, jako dobro. Ovo ako nam ostane do kraja mjeseca, a nema razloga da neće, to je, rekao bih čudo, da mi, nakon što smo dodatno spustili porez na dohodak na 18%, još smo 150 tisuća eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prvom mjesecu, tako da nam to daje dosta manevarskog prostora za sve ove projekte koji slijede, rekao je Hrebak na početku.

Ono što se očekuje je i dodatni skok prihoda u gradskom proračunu jer od travnja se očekuje rast plaća u cijelom javnom sektoru, a budući da je Bjelovar administrativno središte županije, a 50 % zaposlenih radi u javnom sektoru i tu se očekuje dodatno povećanje prihoda u proračunu. Govorio je Hrebak i o financiranju bjelovarskih Termi u koje se mora uložiti još 21 milijun eura uz sredstva koja su odobrena za ovaj projekt.

– Sve ovo upućuje upravo na  razbijanje te jedne teze koju neki naši politički oponenti pokušavaju gurnuti u politički društveni prostor, a to je da će Grad teško otplaćivati Terme, pa imamo i tu nekih novosti. Što se tiče samih Termi, mi idemo na sastanak u petak u HBOR da vidimo što se tiče kredita. Nije isto 4,5 posto kamate, što je bilo po našoj studiji koju smo prijavili na nadležno ministarstvo na natječajima. Dobili smo tada potvrdu od Erste banke da će nam osigurati kredit od 4,5 posto. Međutim, idemo hvatati 1,5 posto kamate, tako da stvarno gledamo kako da te Terme budu maksimalno održive i kako da građani plate što manje. Ima još jedna stvar. 21 milijun eura je otprilike procijenjena vrijednost koliko bi mi trebali dignuti ostatka. Od tih 21 milijun eura, 700 tisuća eura smo mi već platili. To je ono što morate kad u projekt stavite  dozvole i neke stvari koje smo već u projektu realizirali. To je već plaćeno tako da tu već otpada. Imamo milijun eura potraživanja vezano za elektranu Ciglena. To je druga stvar i to je novac koji je na računu suda. I kad se jednog dana to riješi, riješit će se za godinu, dvije, tri, nebitno, mi opet smanjujemo svoj udio u toplicama, pojasnio je Hrebak.

Osvrnuo se Hrebak i na kredite koje Grad otplaćuje, riječ je o oko 7 milijuna eura koji će svi biti otplaćeni do 2028. godine, dok će se kredit za Terme početi otplaćivati za 4 godine s obzirom na poček koji će biti dogovoren prilikom ugovaranja kredita.

– Mi smo jučer računali da kad bi sve to i ostalo i kad bi to sve „isfurali“, otprilike bi grad bio zadužen 60 do 70 posto od zakonske mogućnosti da bude zadužen. Danas smo 20 posto zaduženi tako da ne postoji niti minimalni način da  ovaj projekt ugrozi bilo kakvo financiranje grada jer smo se mi obvezali po samoj  studiji da će Toplice dignuti na 21 milijun eura, 11 milijuna, a Grad Bjelovar će rješavati 10 milijuna tako da ja mislim da je to vrlo  održiva financijska priča, zaključio je Hrebak.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika