12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

23. sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća: Nova prometna regulacija i promjene imena ulica

Nove vijesti

U utorak  23. siječnja održana je 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja je počela aktualnim satom. Vijećnik Dražen Medved postavio je pitanje o mogućem uvođenju pauk službe, na što je zamjenik gradonačelnika  Igor Brajdić odgovorio da se već prije razmatrala ta opcija, ali da novom prometnom regulacijom planiraju stvoriti dodatna parkirna mjesta kao rješenje za problem parkiranja.

Vijećnik Ivan Vlašić zanimao se hoće li ulice 105. brigade i Marije Jurić Zagorke dobiti nogostup, s obzirom na planiranu izgradnju nove škole. Brajdić je odgovorio da će se urediti pristupne ceste te planira spajanje Ulice Marije Jurić Zagorke na jednu od njih s pješačkom i biciklističkom stazom.

Damir Bajs pitao je o usluzi javnog prijevoza autobusom i cijeni karte, te kako će grad riješiti održavanje javnih zelenih površina. Brajdić je objasnio da se radi o projektu unutar županijske usluge te da se trenutno planira preuzimanje dijela poslova od strane Komunalca.

Zatim je Zdenka Henc postavila pitanje o sljedećim koracima vezanim uz projekt Garden House, a pročelnica Andrea Posarić navela je da će se projekt financirati izravnim dodjelama sredstava putem ITU mehanizma.

U nastavku sjednice predstavljen je prijedlog nove prometne regulative u središtu grada, temeljen na studiji Prometnog fakulteta iz 2019. godine. Revizor cestovne sigurnosti Saša Tomašić objasnio je ciljeve studije, uključujući rasterećenje teretnog prometa u središtu grada.

Teretni promet preusmjerava se na Trojstveni Markovac, što vijećnici nisu dobro prihvatili. Naglašeno je da će prije donošenja odluke biti javna rasprava. Zamjenik gradonačelnika Brajdić podsjetio je da je zadnja promjena bila  1999. godine, a da bi se novom regulacijom između ostalog   riješio problem nedostatka parkirališnih mjesta u gradu.

Dalje, razmatrane su promjene naziva nekoliko bjelovarskih ulica, pri čemu je Dražen Medved predložio odgodu odluke o promjeni naziva ulice “Ulica heroja Kusonja 1991.” zbog prigovora Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91. – 93. Gradonačelnik Dario Hrebak zatražio je od Odbora za određivanje imena ulica da u što kraćem roku donese novi prijedlog.

Jednoglasno su prihvaćene promjene naziva Ulice Stipe Javora preimenuje u „Ulicu 55. samostalnog bataljuna HV-a“ te Ulice Vladimira Jurčića u “Ulicu hrvatskih dragovoljaca”. Također, usvojene su odluke o dva kreditna zaduženja i povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Terme Bjelovar te o davanju na uporabu javne zgrade „Društvenog centra Barutana“ Gradskom muzeju Bjelovar.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika