Grad Bjelovar je nedavno dobio financijsku potporu od 17 milijuna eura za izgradnju bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu. Istovremeno, radi na projektu pod nazivom “Garden House”, smještenom u blizini Termi. Ovaj ambiciozni projekt obuhvaća stvaranje malog turističkog naselja koje će se sastojati od 35 apartmana s raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Dodatno, naselje će imati biološke bazene te niz zanimljivih turističkih atrakcija.

– Za idejno rješenje naselja kao ideja poslužili su detalji starog bjelovarskog odnosno bilogorskog kraja, stara kuća, štagalj i kukuruzana. Ukupna vrijednost ovog projekta procjenjuje se na približno 6,6 milijuna eura, od tog iznosa 5,6 milijuna eura bilo bi financirano iz ITU mehanizma. Još jedan dobar projekt koji je razuman za financiranje, a može produžiti tu cjelokupnu priču i učiniti toplice još isplativijima, kazao je Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

U prezentaciji detalja idejnog rješenja, projektant Matija Novak iz tvrtke Flet d.o.o. iznio je ključne aspekte koncepcije. Istaknuo je da, s obzirom na perifernu lokaciju u ruralnom području, projekt nije koncipiran kao potpuno moderan. Umjesto toga, predstavlja suvremeni pristup kombiniran s etno elementima.

Prezentaciju projekta možete pogledati u nastavku:

U vezi s projektom, pročelnica Odjela za ITU mehanizam, Andrea Posarić, istaknula je da je fokus projekta usmjeren na povratak prirode u život ljudi, posebno u urbanom području, s posebnim naglaskom na društveni aspekt. Cilj je osigurati dostupnost raznolikih sadržaja unutar „Garden Housea“ za sve stanovnike većeg urbanog područja Bjelovar, stvarajući novo mjesto za druženje, rekreaciju, odmor, kulturne i informativno-edukativne aktivnosti.

– 7. prosinca prošle godine je potpisan sporazum o provedbi ITU mehanizma u okviru kojega je predmetni projekt „Garden Housea“ naveden kao projekt koji će se financirati putem izravne dodjele. Procijenjena vrijednost ovog projekta je oko 6,6 milijuna eura, od čega se iz ITU mehanizma očekuje sufinanciranje od 85% vrijednosti, odnosno od oko 5,6 milijuna eura. Preostalih 15% od oko milijun eura osigurat će prijavitelj projekta odnosno Grad Bjelovar. Trajanje provedbe projekta je oko tri godine, s tim da se trajanje projekta odnosi na sve projektne aktivnosti, ne samo na aktivnost gradnje, istaknula je Posarić.