7.7 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Garešnički vinogradari proslavili Vincekovo

Nove vijesti

Garešnička udruga vinogradara i voćara uz podršku Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i Grada Garešnice prošle je subote na imanju obitelji Žabić u Kapelici upriličila proslavu blagdana svetog Vinka, popularnog Vincekova. Proslava je počela, kako to stari običaj nalaže, uz ceremonijal orezivanja i blagoslova trsova, kojeg je nadahnuto vodio vinski biskup Bojan Klar, koji je potom riječ dao, kako je rekao, „svome kolegi“ garešničkom župniku Dejanu Totu, koji je pak šalu prihvatio sa simpatijama i poveo zajedničku molitvu za dobru vinogradarsku godinu. 

Potom su se svi nazočni uputili u mjesni dom u Kapelici gdje je održana skupština Udruge vinogradara i voćara na kojoj je za novog predsjednika udruge izabran vinogradar Matija Žabić. Nakon skupštine vinogradari su nastavili veselo druženje uz zajednički ručak, tamburaše iz Palešnika i naravno dobru kapljicu.

Osim u vinogradu obitelji Žabić Vincekovo je proslavljeno i u brojnim vinogradima u kapeličko-dišničkom vinogorju čime je simbolično obilježen početak radova u vinogradima.  Tom prigodom domaćin u društvu svojih prijatelja odreže tri grančice s trsa, na trs objesi kobasice i špek te ga potom poškropi to jest „krsti“ starim vinom. Naznači time želju za plodnošću i dobrim urodom, a potom odrezane grančice stavi u kuću pokraj prozora kako bi se, kad one potjeraju, nagađalo kakva će biti godina.

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika