Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara “Trojstvo” iz Velikog Trojstva ove nedjelje 21., siječnja u vinogradu svog člana Slavka Dolenčića proslavili su Vincekovo. Dolenčić se vinogradastvom bavi, kako je rekao, od kada zna za sebe. Istaknuo je kako je preuredio djedovu klijet kako bi očuvao tradiciju koja traje više od 6 desetljeća. Ima oko 900 trsova različitih sorti, uključujući sivi pinot, muškat hamburg, frankovku te miješane sorte. Osvrnuo se na uspjeh berbe, koja je bila nešto lošija ove godine, ali je zadovoljan kvalitetom vina. Dolenčić je izrazio optimizam za predstojeću vinogradarsku godinu jer je Vincekovo bijelo, uz snježni pokrivač.

Predsjednica Vinogradarske Udruge, Senka Jandrašinčec, osvrnula se na izazove i rad udruge kroz godine. S ponosom je naglasila da već osam godina obnaša dužnost predsjednice udruge, no isto tako izrazila  da ne zna ćime je zaslužila to povjerenje. Vinogradarska udruga, koju vodi, već dvadeset i nešto godina aktivno sudjeluje u radu s preko šezdeset članova. Predsjednica ističe uspjehe u edukaciji članova, organizaciji predavanja o zaštiti i  enologiji. Uz to, udruga sudjeluje u organizaciji izleta, druženjima te obilježavanju vinogradarskih manifestacija. Izrazila je zabrinutost zbog nedostatka mladih članova u udruzi te je naglasila napore u promociji i privlačenju mladih, osim toga, otkrila je da mladi nisu previše zainteresirani za aktivno sudjelovanje u udruzi. Jandrašinčec je spomenula organizaciju izložbe vina koja okuplja velik broj uzoraka, oko 200, te se pohvalila organizacijom natjecanja u kuhanju gulaša na kojem sudjeluje 70 –tak ekipa. Ovdje je naglasila podršku Općine i istaknula da, unatoč izazovima, udruga nastavlja svoj rad, družeći se, zabavljajući te aktivno sudjelujući u lokalnoj zajednici.

Načelnik Općine Veliko Trojstvo, Marko Kutanjac  je pohvalio vinogradarsku udrugu u općini kao jednu od najaktivnijih te istaknuo da vinogradari imaju njegovu punu podršku. Naglasio je njihovu aktivnost na izložbama, ne samo lokalnim već i onima širom regije. Spomenuo je nedavnu izložbu u Virju gdje su postigli izniman uspjeh s osvojenim zlatom i visokim srebrima. Napomenuo  je da Općina pruža financijsku podršku vinogradarskoj udruzi, ali i da se angažiraju na druge načine, sudjelujući u manifestacijama te podržavajući vinski turizam. Na pitanje o turističkom potencijalu općine, načelnik je potvrdio da postoji prostor za razvoj turizma. Naveo je da se razvijaju objekti s bazenima te je istaknuo rastući interes za vinski turizam. Osvrnuo se na prisutnost kvalitetnih vina u općini Veliko Trojstvo te izrazio uvjerenje da će turisti dolaziti radi uživanja u dobrom vinu. Na kraju, zahvalio je svim vinogradarima na njihovom doprinosu i naglasio važnost podrške domaćim proizvodima.