Danas diljem Hrvatske pada snijeg pa podsjećamo vozače da je potrebno očistiti snijeg s vozila kako ne bi dobili novčanu kaznu.

U Hrvatskoj od 15. studenog do 15. travnja vrijede posebna zimska pravila. Zimski uvjeti na cesti nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu, navode iz policije.

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovog članka. Dakle, za neočišćeni snijeg s automobila prema članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je kazna od 130 eura.