Večeras, 19. siječnja, u Kulturnom centru u Dubravi održano je svečano potpisivanje ugovora koje je općinski načelnik Tomislav Okroša potpisao s mladim obiteljima za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja na području Općine Dubrava za 2023. godinu. Ovo je već treća godina da se u Općini Dubrava provodi ova mjera za koju je u proračunu izdvojeno  30 tisuća eura koje će iskoristiti 13 mladih obitelji  za dvije mjere. Prva mjera je kupnja zemljišta stambenog objekta ili gradnja kuće što Općina sufinancira s iznosom od dvije tisuće eura, a druga mjera je adaptacija postojećeg stambenog objekta za što Općina daje maksimalan iznos od 1.500,00 eura.

– Ove godine  13, a u protekle dvije godine, sveukupno s ovom godinom, 45 mladih obitelji iskoristilo ovu mjeru. Naglasio bih da će i u 2024. godini   isto tako u proračunu biti rezervirano 30 tisuća eura. Nije puno, ali vjerujem da dobro dođe i da svaku mladu obitelj to veseli jer provodimo svoju malu stambenu politiku, ali bitnu za mlade obitelji da znaju da nisu sami i vjerujem da kod adaptacije ili kupnje nekretnine svaka je pomoć dobrodošla, kazao je Okroša i dodao kako se Općina  prošle godine prijavila na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, gdje je na pilot projektu ostvarila maksimalan iznos od gotovo 20 tisuća eura. Radi se o projektu gdje se sa 180 eura mjesečno mlade obitelji podržava u rješavanju njihovih financijskih pitanja. Riječ je obiteljima koje žive kao  podstanari.

– Tu su nam se javile dvije obitelji, a vjerujem da će iduće godine  taj projekt nastaviti i da ćemo moći one mlade obitelji koje su u podstanarstvu poticati s iznosom od nešto  više od 2 160 eura godišnje. Najvažniji demografski projekt na području naše općine je gradnja, rekonstrukcija i gradnja novog dječjeg vrtića u Dubravi sa sportskom dvoranom. Radovi su u punom tijeku i mislim da bi vrtić trebao biti gotov za nekih godinu dana, početkom 2025 ili eventualno u rano proljeće, čime ćemo osigurati 200 mjesta za svu djecu s područja naše općine, a vjerujem da će tu biti mjesta i za one iz okolnih općina ili eventualno neke obitelji koje će potražiti svoju sreću u Dubravi i doseliti se ovdje, zaključio je Okroša.