Foto: Hrvatski lovački savez

Prvi sokolarski susret u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza održan je danas u državnom otvorenom lovištu broj: VII/5 – “GRADINA – KRNJAČA”. Bjelovarsko-bilogorska županija. Susret je okupio ukupno 15 sokolara iz cijele Hrvatske, a upriličen je lov orlovima na lisice te sokolovima i jastrebovima na fazane.

„Sokolarstvo u Republici Hrvatskoj jedan je od načina lova prema zakonu i prema nematerijalnoj kulturnoj baštini Republike Hrvatske i UNESCO-a. Sokolarstvo ima kratku tradiciju, a sokolari se često susreću s izazovima pronalaska terena za lov i ispuštanja svojih ptica. S obzirom da su sokolari cijele prošle godine pratili Hrvatski lovački savez u svim našim proslavama, sajmovima, susretima i natjecanjima, organizacijom ovog susreta željeli smo im se odužiti i osigurati im uvjete za što kvalitetnije uvježbavanje i sam lov ptica“, istaknuo je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Sokolarstvo u Hrvatskoj nalazi se na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske kulturne baštine, pri čemu se pridružilo najrazvijenijim zemljama Europe kao što su Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka i Španjolska. Sokolarstvo kao tradicionalni hrvatski način lova je okolišno prihvatljivo, jer ima veliku ulogu u zaštiti ptica grabljivica te potiče zaštitu mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Foto: Hrvatski lovački savez

„Izuzetna nam je čast što će se prvi sokolarski susret održati upravo kod nas, na području Bjelovarsko – bilogorske županije. Ovim susretom želimo se i zahvaliti, ali bar dijelom i odužiti našim sokolarima što su nam pomogli i uveličali, ali i uljepšali Terezijanu, turističku manifestaciju Grada Bjelovara, a osobito XIV. zajedničku proslavu svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovaca, koja je isto tako održana u Bjelovaru. U budućnosti želimo sokolarstvu i sokolarima što veći broj članova, što više lovova te upisivanje Republike Hrvatske velikim slovima na sokolarsku kartu Europe i svijeta“, kazao je predsjednik županijskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Branimir Stankić.

Izvor: Hrvatski lovački savez