5.8 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Čazmansko Gradsko vijeće donijelo ključnu odluku za obnovu zgrade muzeja na Gradini

Nove vijesti

Vijećnici Grada Čazme ovog petka, 19. siječnja, okupili su se po prvi put u 2024. godini i to na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je imala samo jednu točku, Donošenje II. Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja građevinskog područja stambene zone Grada Čazme.

Kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za proračun Mario Ivanović,  izmjene su pokrenute još 2021. godine, a  rađene su na temelju zahtjeva javnopravnih tijela zainteresirane javnosti i potreba Grada Čazme.

– U ovim izmjenama i dopunama bazirali smo se isključivo na formiranju novog građevinskog područja oznake kulturne namjene zato što smo prijavili rekonstrukciju Gradskog muzeja u Čazmi. Kako  bi se mogli izdati svi potrebni akti, bilo je potrebno proširiti građevinsko područje  za te kulturne namjene. Izmjenama i dopunama  propisani su uvjeti udaljenosti od susjednih parcela, osiguranje parkirališnih mjesta, normativne stavke i definirano je arheološko područje ruševina starog grada. Donošenjem ovog plana stječu se svi uvjeti za realizaciju navedenog projekta, pojasnio je Ivanović.

Gradonačelnik Dinko Pirak dodao je kako usvajanjem Izmjena i dopuna urbanističkog plana obnova zgrade gradskog muzeja može početi. Podsjetio je kako su samo Čazma i Bjelovar na području županije jedini uspjeli povući novac nakon potresa za obnovu oštećenih zgrada, a na području Čazme uz zgradu muzeja sredstva su dobivena i za crkve u Čazmi i Bojani. Nastavak obnove muzeja je prijavljen na novi poziv od strane Ministarstva kulture i radi se o značajnom novcu, rekao je Pirak.

– Time bismo stavili tu zgradu konačno u funkciju jer fundus kojim mi raspolažemo u našem centru za kulturu, u muzeju, je vrlo reprezentativan i vrlo bogat. Tu imamo nalaza od rimskog doba, iz ranog vijeka, tako da imamo stvarno fundus vrlo vrijedan, ali nemamo ga gdje pokazati. Ovime dobiva i naš grad muzej konačno na jedan profesionalan način kojeg gradi naš Centar za kulturu, ali i Ministarstvo kulture. Ovom zgradom ćemo u biti uspjeti riješiti dugogodišnji problem jer imamo muzej bez muzeja, a sad ćemo imati pravi muzej sa svim artefaktima i sadržajima napravljen kako treba, kazao je Pirak i pohvalio sve koji su radili na prijavi projekta.

– Pohvaljujem sve koji su sudjelovali u ovom projektu, od naših gradskih službi do Centra za kulturu i Razvojne agencije. Jučer je došla suglasnost,  danas imamo Gradsko vijeće i time smo kompletirali sve i donosimo papir u Ministarstvo jer je već naš program tamo zaprimljen i projekt  je odobren. Samo čekamo ovu suglasnost kojom ćemo moći ići konačno u realizaciju, zaključio je Pirak.

Do sada je za obnovu zgrade muzeja iz Fonda solidarnosti nakon potresa realizirano ukupno 345 tisuća eura i to je bio jedan od preduvjeta za prijavu na ovaj natječaj. Riječ je o cjelovitoj energetskoj obnovi zgrade muzeja ukupne vrijednosti 1. 726.345,00 eura. Projekt obuhvaća većinom energetsku obnovu, zamjenu stolarije, postavljanje dizalica topline, uključena je i pametna rasvjeta, ugradnja lifta za prilagodbu pristupačnosti osobama s invaliditetom i unutarnja obnova sve do samog opremanja zgrade.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika