Operativna akcija ‘Mir i dobro’, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024.

U navedenom su razdoblju sve policijske uprave diljem Hrvatske provodile niz preventivnih aktivnosti, ponajprije kako bi pozvale građane na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, ali i upozorile ih na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava. Konačni je zajednički cilj utjecati na smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Tijekom provođenja akcije, prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene. 16 ih je lakše ozlijeđeno.

Među teško ozlijeđenima dijete je mlađe od 14 godina (amputacija šake – područje Osijeka),  osoba mlađa od 18 godina (gubitak oka – područje Čakovca) i jedna punoljetna osoba (prostrijelna rana – područje Vinkovaca).

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađih od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba.   

U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su: 69 komada oružja, 7178 komada streljiva, 1,27 kg eksploziva, 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 5695 komada pirotehničke galanterije.

Zabilježena su dva propucavanja stanova, dva propucavanja kuća, osam propucavanja automobila i tri slučaja propucavanja drugih objekata. Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Prošlogodišnja akcija

Prošlogodišnja akcija Mir i dobro 2022./2023. bila je jedna od uspješnijih, odnosno evidentiran je dosad najmanji broj ozlijeđenih osoba – šest je osoba ozlijeđeno (dvije teške tjelesne ozljede i četiri lake), od kojih su obje teško ozlijeđene osobe bile djeca.

Također, tada je evidentirano 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Manje oružja, manje tragedija – predajte i zabranjena pirotehnička sredstva

Iz MUP-a podsjećaju kako je i dalje u tijeku akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ u sklopu koje, osim što možete predati ilegalno oružje bez sankcija, možete predati i zabranjena pirotehnička sredstva koja eventualno imate u svom posjedu.