Danas u Bjelovaru počinje jubilarni, 21. Međunarodni tjedan udaraljkaša, IPEW. Tako će opet puna tri dana u bjelovarskom Domu kulture tutnjati domaći i strani glazbenici koji su obično u drugom planu, a sviraju na najstarijim glazbalima koje su ljudi izmislili.

– Ponosni smo što možemo reći da 21. put po redu okupljamo udaraljkaše na jednom mjestu u Gradu Bjelovaru, na Međunarodnom tjednu udaraljkaša. Mogu reći da je tijekom ovih 21 godinu kroz grad Bjelovar prošlo 70 ansambala i 50 solista. Isto tako, tijekom ovih dvadesetak godina iznjedrili smo 13 profesionalnih udaraljkaša koji su krenuli iz naše škole. Tako da smo ponosni. Ove godine nam dolaze gosti iz Španjolske i Japana, a osim njih tu je i naš tradicionalni ansambl „biNg baNg“. Osim toga, nastupit će i udaraljkaški ansambl Glazbene škole Vatroslava Lisinskog i Udaraljkaški ansambl Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, najavila Nevenka Presečan Arvay ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i dodala kako tjedan udaraljkaša otvara Udaraljkaški ansambl Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar na što je posebno ponosna.

Nevenka Presečan Arvay ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelova

Ovogodišnjem tjednu udaraljkaša Grad Bjelovar je partner i podržava ga s 8 tisuća eura. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić istaknuo je kako Bjelovar postaje svjetski centar kulture jer svi najbolji udaraljkaši dolaze od 18. do 21. siječnja u Bjelovar.

– Danas započinje 21. tjedan udaraljkaša, koji nije održan samo tijekom razdoblja pandemije koronavirusa. Kako je naglasila ravnateljica Glazbene škole, nije toliko bitan novac koliko je bitno to što se djeca od malena, praktički od vrtićke dobi uče glazbi i sviraju različite instrumente. Izuzetno smo ponosni što je Bjelovar ponovno postao, usuđujem se reći, centar kulture u svijetu, kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić


Idejni začetnik ovog događaja i umjetnički voditelj prof. Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu najavio je dio ovogodišnjeg programa, ansamble i soliste.

Umjetnički voditelj prof. Igor Lešnik

– Ove godine imamo goste iz Japana i Španjolske. Gosti iz Španjolske predstavit će španjolski internacionalni repertoar, dok će gosti iz Japana izvesti svoj japanski repertoar, uključujući djela napisana posebno za njihov ansambl. Svi oni u prijepodnevnim satima održat će radionice na kojima će predstaviti svoj repertoar i instrumentarij na zanimljiv način. Primjerice, Japanci većinom sviraju na svojim nacionalnim instrumentima, uključujući i standardne udaraljke. Sa sobom su donijeli veliku količinu instrumenata iz Japana. Domicilni ansambli „biNg baNg“ već godinama sudjeluje. U njemu su studenti Muzičke akademije iz Zagreba koji će izvoditi djela hrvatskih autora. Drago nam je što će, kao i svake godine, biti i najmlađih generacija udaraljkaša, kako iz bjelovarske škole, tako i iz Glazbenih škola diljem Hrvatske. Dakle, imamo različite stilove, predstavljamo više zemalja i razlikujemo se po generacijama, kazao je Lešnik.

Koncertni program počinje danas u Domu kulture od 19 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.