Održana je smotra i osposobljavanje povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite Grada Čazme.
Osposobljavanje je provedeno kako bi se povjerenici i njihovi zamjenici upoznali s pravima i obavezama koje imaju kao pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite, ali i s osnovnim procedurama i zadaćama u sustavu civilne zaštite te načinima njihove koordinacije u izvanrednim situacijama.

– Glavni cilj ove edukacije je osigurati da građani steknu temeljno razumijevanje sustava civilne zaštite i uloge njegovih sudionika. Tijekom obuke, polaznici su upoznati s važnim aspektima civilne zaštite, uključujući njihovu ulogu kao povjerenika. Poseban naglasak stavljen je na pravilno postupanje u situacijama koje često nisu predvidive, ali za koje je važno biti pripremljen, rekao je Željko Vukoja voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar.

Povjerenici i njihovi zamjenici se aktiviraju u slučaju proglašenja neke nesreće ili katastrofe. Raspoređeni su tako da svaki dio grada ima svog predstavnika. Oni imaju važnu ulogu spone između operativnih snaga Civilne zaštite, a to su vatrogastvo, služba za spašavanje, Crveni križ i građani.

– Na području grada Čazme ukupno je četrdesetak povjerenika i njihovih zamjenika. Pravilo je da se predsjednici mjesnih odbora ili njihovi zamjenici imenuju za povjerenika. One koji nisu u ratnom rasporedu u nekim postrojbama smo rasporedili za povjerenike i njihove zamjenike, pojasnio je Milan Obranović načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Čazme i dodao kako je civilna zaštita zadnji put na području Grada Čazme intervenirala nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo Čazmu 15. rujna 2022. godine.

– Civilna zaštita se diže kada snage koje su predviđene za odrađivanje nekih poslova u slučaju elementarnih nepogoda ne mogu odraditi sve sami. Onda se dižu postrojbe, odnosno povjerenici da odrade to što treba. Zadnji put smo intervenirali za vrijeme olujnog nevremena. Sretni smo što ne moramo puno djelovati, rekao je Obranović.

Smotru i predavanje organizirao je Grad Čazma u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ravnateljstvom civilne zaštite, Područnim uredom civilne zaštite Varaždin, Službom civilne zaštite Bjelovar. Sve povjerenike i njihove zamjenike ispred Grada Čazme je na početku edukacije pozdravio Branko Novković predsjednik Gradskog vijeća.