Državni zavod za statistiku objavio je indekse potrošačkih cijena u prosincu 2023. godine koji pokazuju kako su cijene u prosincu više za 4,5 % na godišnjoj razini.   

– Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2023. u odnosu na studeni 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku su niže za 0,5 %. U odnosu na prosinac 2022. (na godišnjoj razini), u prosjeku su više za 4,5 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 8,0 % – objavili su.  

Na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli za 12,4 %, Hrana i bezalkoholna pića za 6,7 %, Odjeća i obuća za 5,7 %, Zdravlje za 5,6 %, Obrazovanje za 5,4 %, Rekreacija i kultura za 5,0 %, Razna dobra i usluge za 4,9 %, Alkoholna pića i duhan za 4,5 %, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 4,2 %, Prijevoz za 3,0 % te Komunikacija za 2,2 %.   

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli za 0,8 %, Razna dobra i usluge za 0,4 %, Alkoholna pića i duhan te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini, za 0,2 % te Hrana i bezalkoholna pića za 0,1 %. Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Odjeća i obuća za 4,5 %, Komunikacija za 2,5 %, Prijevoz za 1,4 % te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,4 %.  

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama: hrana, piće i duhan te Usluge, po svakoj komponenti za 6,3 %  te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 3,9 %, dok je pad cijena prisutan u komponenti Energija za 0,6 %. Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan te Usluge, po svakoj komponenti za 0,1 %, dok je pad cijena prisutan u komponentama Energija za 1,7 %, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 1,2 %.

Izvor: Bjelovar.info