Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je ugovore o dodjeli studentskih stipendija studentima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u akademskoj 2023./2024. godini.

Stipendije su dodijeljene u tri kategorije: stipendije za darovite studente, stipendije za studente po socijalnom kriteriju i stipendije za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja.

– U ovoj akademskoj godini 2023./2024. dodijelit ćemo ukupno 30 stipendija našim studentima, od kojih čak 16 studira medicinu. U proračunu za 2024. godinu za ovu namjenu osigurali smo 150 tisuća eura tako da je broj studenata koje Bjelovarsko-bilogorska županija stipendira ukupno 60. Od tog broja, 27 studenata studira medicinski smjer, koji je svakako deficitaran. Naravno, ne podcjenjujemo napore i trud svih ostalih studenata, naglasio je župan Marušić.

Studenti mjesečno primaju stipendiju u iznosu od 132 eura, dok je za studente medicine mjesečna stipendija 398 eura, a želja i težnja župana Marušića je povećati broj studenata i visinu stipendija.

– Cilj nam je da ovi iznosi budu što viši, i to u onim narednim godinama koje dolaze. Naša želja je obuhvatiti što veći broj studenata koje stipendiramo, a naravno želimo da iznosi stipendija budu iz godine u godinu što viši, istaknuo je Marušić i dodao kako mu je težnja da županija ulaže u mlade.

– Struktura obrazovanja na području županije je takva kakva jest i vi ste budućnost, ona koja će svakako donijeti dodatnu vrijednost svima nama. Vjerujte mi, dok sam ovdje, ulaganje će biti u vas iz godine u godinu, sve više i bolje. Još jednom želim izraziti zahvalnost vama za sve što činite. Želim vam puno uspjeha u vašim studentskim danima, uz nadu da će naša pomoć doprinijeti olakšanju i ugodnijem studentskom životu, zaključio je Marušić.

Rea Ruklić iz Čazme studentica je druge godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, smjer Socijalna pedagogija. Prošle godine također je bila jedna od studenata koje stipendira županija.

– Stipendija mi je prošle godine puno pomogla, vjerujem da će mi pomoći i ove godine za podmirenje troškova studiranja i života u Zagrebu, koji je dosta poskupio u zadnjih godinu dana, kazala je Rea, koja je ovaj studij izabrala iz želje za pomaganjem djeci s poremećajem u ponašanju. Dok je prošle godine dobila stipendiju u kategoriji za deficitarna zanimanja, ove se godine kandidirala u kategoriji za darovite studente.

– S obzirom na to da dosta volontiram uz redovno studiranje, dobila sam dosta bodova na temelju toga. Drago mi je što je županija prepoznala osim prosjeka i dodatan rad za vrijeme studiranja. Volontiram u udruzi “Are You Syrious?” gdje pomažem u učenju djeci azilanata. Osobno radim s jednom obitelji koja je došla iz Jemena i pomažem u učenju troje djece, kazala je Rea.

Iva Tomašek studentica je pete godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Kako je otkrila Iva, medicinu je odabrala jer je voli i koliko god bilo teško i zahtjevno opet bi je upisala.

-Stipendija mi puno znači jer studiranje nije lako samo po sebi. Još kada je to fakultet gdje ima malo više knjiga s malo više stranica, trošak za knjige postaje veći. Naravno, tu su i dodatni troškovi. I normalno je da je puno lakše zapravo studirati kad imaš neku potporu koja nije samo od roditelja, kazala je Iva, kojoj je želja nakon školovanja pronaći svoje zaposlenje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Planiram to, stoga sam i prihvatila stipendiju jer sam zainteresirana. Naša županija podržava buduće liječnike kroz stipendije, sredstvima za stanovanje i druge aspekte. Primjećujem stvarni problem nedostatka liječnika i kako to utječe na naše građane. Primarna mi je namjera vratiti se ovdje, zaključila je Iva.