“Je li ovo vuk ili pas?”

Ova pasmina nastala je sredinom 20. stoljeća u Čehoslovačkoj za potrebe vojske i to doslovnim križanjem karpatskog vuka i njemačkog ovčara čemu najviše svjedoči njegov izgled, ali i narav.

U sebi imaju oko 30 posto vučje krvi i vučjeg nagona, ali su dosta povukli izgled njemačkih ovčara. Boje dlake su obično sive ili sivo smeđe, radna su pasmina i najčešće je njuška ta koja podsjeća na vukove više nego na pse.

Čehoslovački vučji pas je prvi hibrid između psa i vuka koji je Međunarodna kinološka organizacija priznala kao pasminu što znači da ovi psi mogu sudjelovati na izložbama.

Ovi su psi izuzetno hrabri, inteligentni i odani svom vlasniku. Osim ovih karakteristika, imaju izvrsna osjetila, uključujući sluh i njuh. Prilično je teško razlikovati čehoslovačke vučje pse od pravih vukova zbog njihove guste i izolacijske dlake. Ovi su psi vrlo aktivni i imaju veliku izdržljivost i agilnost.

Čehoslovački vučji psi su izvorno uzgajani za graničnu ophodnju u svojoj rodnoj zemlji – Čehoslovačkoj tijekom 1950-ih. Danas se uglavnom koriste za traganje i spašavanje itd. Zbog svojih radnih navika izvrstan su izbor za aktivne ljude koji vole vrijeme provoditi na otvorenom radeći razne aktivnosti poput planinarenja, trčanja itd.

Čehoslovački vučji pas je dominantan i neovisan pas kojem je potrebna odgovarajuća i dosljedna obuka. Budući da su vrlo inteligentni, vrlo brzo im postane dosadno i zbog toga ćete morati psihički stimulirati svog psa kako biste bili sigurni da će sudjelovati u treningu. Ne vole ponavljajuće zadatke vježbanja.

Ovaj se pas ne preporučuje prvim vlasnicima. Socijalizacija je s ovim psom nužna kako biste bili sigurni da će izrasti u dobro zaobljenog psa s kojim kasnije u životu nećete imati problema. Oni su dominantni i zbog toga ih nikada ne biste smjeli pustiti s povodca.

Ovi se psi ne preporučuju obiteljima s malom djecom. Vrlo su teritorijalni i najprikladniji su za stariju djecu koja znaju komunicirati s takvim psom. Tu socijalizacija igra veliku ulogu, a ako uspostavite vodstvo, vaš će pas brzo naučiti kako komunicirati s vlastitom obitelji. Ali, imajte na umu da, bez obzira na to koliko je pas dobar i poslušan, uvijek biste trebali nadzirati vrijeme igranja između psa i djece.

Čehoslovački vučji pas je vrlo zdrava pasmina koja ima puno manje zdravstvenih problema u usporedbi s ostalim čistokrvnim psima. Najčešći zdravstveni problem ove pasmine je displazija kukova.

Čehoslovački vučji pas se može slagati s drugim kućnim ljubimcima ako se odgajaju zajedno, ali i tu socijalizacija igra važnu ulogu. Sa životinjama izvan svoje kuće, u većini slučajeva neće se slagati jer ima tendenciju progoniti manje životinje. Što se tiče ostalih pasa, ponašanje čehoslovački vučjeg psa  ovisi od psa do psa. Čehoslovački vučji psi su vrlo dominantni i teritorijalni te mogu postati agresivni, ali u većini slučajeva će se slagati s drugim psima budući da im se drugi psi sviđaju kao društvo.