Najviša torta na svijetu je visoka nevjerovatnih osam metara i pobijedila je tortu koja je napravljena u Parizu 2010. godine i koja je imala 7,8 metara. Navodno je to bila svadbena torta.
Za najvišu tortu je potrošeno 260 kilograma brašna, 200 kilograma kreme, 100 kilograma voća, 500 komada jaja i 80 kilograma čokolade. Grupa slastičara je radila 24 sata na pravljenju torte.
NAJPOZNATIJA TORTA NA SVIJETU-SACHER TORTA
Ta ukusna kreacija od čokoladnog biskvita, s pekmezom od marelica i glazurom od tamne čokolade.
Priča o najpoznatijoj torti na svijetu seže u davnu 1832. godinu u Beču, kada je tadašnji državni kancelar austrijskog carstva, princ Klemens Wenzel von Metternich organizirao gozbu za pamćenje te izdao naređenje kuhinjskom osoblju da pripremi gozbu za pamćenje na kojoj će poseban naglasak biti na desertu.
Ova torta izrađena od najjednostavnijih namirnica još od davne 1832. osvaja srca strastvenih slatkoljubaca. Nastala je sasvim slučajno iz ruku mladog naučnika, a danas je poznata po cijelom svijetu kao „kraljica torti“.
Iznenadna bolest glavnog kuhara bacila je teret na leđa mladog, tada šesnaestogodišnjeg, kuhinjskog naučnika Franza Sachera koji je morao preuzeti odgovornost te se uspio vješto suočiti s izazovom. Iskoristio je sastojke koji su mu se našli pri ruci te izradio čokoladni biskvit koji je premazao pekmezom od marelica i prelio čokoladnom glazurom. Uz tortu je poslužio i nezaslađeno tučeno vrhnje.
Grad Beč od kuda potječe poznata torta Prinčev je banket postigao nezapamćen uspjeh, a mladi naučnik i njegov slatki izum katapultirani su u legendu.
Dan Sacher torte obilježava se 5. prosinca, a iako popularna tijekom čitave godine, najčešće se konzumira i daruje u elegantnim drvenim kutijama upravo u ovo blagdansko vrijeme.
Sacher torta gotovo nikog ne ostavlja ravnodušnim stoga ne začuđuje što je postala i ostala “kraljicom torti”.