Suhi zrak nije samo neprijatelj organizma. Zbog njega mogu stradati i stvari oko vas poput slika na zidovima, namještaja, parketa ili odjeće. Stoga je zrak u prostoriji uvijek potrebno ovlažiti, odnosno držati u optimalnom rasponu relativne vlažnosti između 40% i 60%.

Na sreću, postoje ovlaživači zraka, uređaji koji efikasno podižu relativnu vlažnost u prostorijama i automatski ublažuju simptome suhog zraka.

Ne smijemo zanemariti činjenicu da je vlažnost u grijanim prostorijama vrlo niska. Vlažnost zraka se može smanjiti na čak 30%, što je vrlo suh zrak uzmemo li u obzir da je preporučena vlažnost zraka između 40% i 60% za zdrav i ugodan boravak. Pad vlažnosti ima negativan utjecaj na sve ukućane. Suho grlo kad se ujutro probudite, sezonske prehlade i viroze, krvarenje iz nosa i suha koža samo su neke od stvari koje uzrokuje suh zrak u zatvorenom prostoru. Nedostatak vlage može uzrokovati brojne dodatne tegobe poput umora, pospanosti, razdražljivosti, slabije koncentracije, nervoze i glavobolje. Zbog suhog zraka koža vam se suši i javlja se osjećaj svrbeži. Duža izloženost može uzrokovati pojavu infekcija gornjih dišnih puteva uslijed isušivanja sluznice, kao i žarenje u očima.

Upotrebom ovlaživača u slučaju prehlade i gripe, optimalna razina vlage može ublažiti simptome poput začepljenja nosa i kašlja te vam omogućiti da mirnije spavate.

Uporaba ovlaživača koji će u sobi osigurati dovoljnu vlažnost zraka može pomoći i u pročišćavanju dišnih putova i pružiti trajno rješenje problema hrkanja.

Većina osoba koje pate od alergija primjećuje pojačanu prisutnost  peludi i čestica prašine u zraku na kraju zime i u proljeće kad temperature počnu rasti. Nedovoljno vlažan zrak u zatvorenom prostoru u ogromnoj mjeri pospješuje raspršivanje takvih čestica. U ovlaženom zraku te se lebdeće čestice bolje vežu, čime postaju teže i padaju na tlo. Tako se sprječava njihovo raspršivanje i smanjuje mogućnost iritacija.