Par savjeta za lakšu glavobolju, domaći proizvodi za mamurluk.

Banane, kiseli krastavci, avokado i listići mente su vaši najbolji prijatelji u ovom trenutku.

Nutricionisti otkrivaju šta da popijete i pojedete poslje previše popijenih čašica, a sve vam to može pomoći i ubrzat oporavak, ali i izlječit neugodnu glavobolju.

Za piće

Sportski ili energetski napici mogu odlično nadomjestit elektrolite koje ste izgubili ispijajući alkohol.

Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje trebate nadoknadit. Pomoći će vam čak i limunada sa dvije žlice limunovog soka.
Čaj od đumbira je odličan protiv mučnine, pa može biti efikasan i za mamurluk. Možete korijen đumbira isjeći na tanke listiće i žvakati.

Sok kiselih krastavaca sadrži idealan nivo šećera, soli, vode i octa, koji vam je poslje alkohola potreban.

Za jelo

Jaja sadrže aminokiselinu koja se zove cistein, a koja ubrzava razgradnju toksina u tijelu, uključujući i one koje su se u tijelu stvorile pretjeranim konzumiranjem alkohola. Najbolje je da pojedete kuhano jaje, jer će prženo na mnogo masti izazvati još veću mučninu.

Hrana bogata kalijom poput banane, kivija, pečuraka, soka od rajčice ili avokada uzmite prije bilo kojih drugih namirnica. Pretjerana konzumacija alkohola, praćena čestim odlascima u toalet, uzrokuje gubitak kalija. Uslijed toga, javlja se mučnina, slabost, umor, pa će vam zato hrana bogata ovim mineralom prijati.

Juha s povrćem, bogata vitaminima, mineralima i solima osvježit će iscrpljeni organizam.
Listovi sviježe mente će vam poslužiti da umirite mučninu. Slobodno sažvaćite nekoliko svježih listića.

Ako niste znali…

Mamurluk najčešće traje 12-24 sata.

Prosječna jetra za sat vremena može „preradit“ oko 10 ml čistog alkohola. Za jednu čašu vina koje ima 12% alkohola, jetri je potrebno 3 sata.

Uz svaku čašu alkoholnog pića trebali bi popiti jednu čašu vode. Tako nećete dehidrirati i moći ćete brže izbacit alkohol iz tijela.