Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar poziva vas na svečano otvorenje izložbe naziva „Gdje se fotografija i haiku susreću?“ koje će se održati u subotu – 13. siječnja s početkom u 11:30 sati na Studijskom odjelu. Treba naglasiti kako izložba zapravo već traje, i to od 15. prosinca, a izloženi su radovi naših zavičajnika: Gorana Gatalice, Silvane Medač, Marine Petras, Maje Rukavine i Sanjane Zorinc.

–Haiga objedinjuje haiku i sliku (fotografiju, crtež, likovni izraz). Haiga nije pandan haiku. Haiku i slika su odvojene forme izražavanja koje tek objedinjene u cjelinu čine haigu. Haiga vuče korijene iz kineskog nanga slikarstva, iz dvaju škola zenbudizma, a nastala je u Japanu u 17. stoljeću. Otac haiga umjetnosti je Yosa Buson (1716.-1783.) koji je u mladosti mnogo putovao, lutao divljinom, pisao haiku i crtao. Prve haige oslikavale su se tintom, ali kako danas tehnologija pruža mnoge mogućnosti, haiga ih sve koristi.

Kod haige važne su i bjeline, odnosno prostor na slici koji nije posvema ispunjen i koji doprinosi ritmu i ravnoteži cjelokupnog doživljaja. Osim toga, važan je i odabir fonta, njegova veličina te boja. Foto haiku se sastoji od dvije umjetničke forme – haikua i fotografije. Haiku i fotografija moraju biti komplementarni, ali je vrlo važno da haiku fotografiju ne opisuje izravno. Haiku i fotografija ne smiju po sadržaju biti preblizu, no niti predaleko („fosoko furi”) – opisao je izložbu Gatalica.

Zaključno kažimo kako se izložba može pogledati do 20. siječnja.

Izvor: Bjelovar.info