Ponekad je teško vjerno slijediti ovaj savjet, posebno ako ste jako umorni ili nemate energije poslje napornog dana, ali je neophodno ako želite da vam koža bude čista i blistava.

Ipak, svima nam se, bar jednom u životu, desilo da zaspimo našminkani, ili da to namjerno zanemarimo, misleći da se ništa neće desiti ako sljedećeg jutra isperemo šminku.

Problem je u tome što, nažalost, spavanje sa šminkom, pogotovo ako se često dešava može imati neželjene posljedice na kožu lica. Isto se dešava i sa (nepotpunim) skidanjem šminke vlažnim maramicama, a ne specijalnim proizvodima za čišćenje ili, još bolje, dvostrukim čišćenjem.

Vaše trepavice pate, a oči postaju iritirane.

Točnije, ako ne operete dobro oči od olovke i sjenila, moguće je da vam proizvodi uđu u oči dok spavate i iritirati ih, uzrokujući crvenilo, a možda čak i infekciju i otok očnih kapaka.

Osim toga, ako maskaru ne uklonite dobro, riskirate da izazovete iritaciju i kapaka i samih trepavica, što može dovesti do blefaritisa, infekcija, pa čak i slabih trepavica. Maskara ih učvršćuje, zbog čega se trepavice uvijaju (logično) kako bi dobile željeni efekat. Ali to znači da su tvrde trepavice sklonije pucanju i oštećenju tijekom spavanja.